Nädal Kertu Ruusi pilgu läbi

Kertu Ruus 18. juuli 2008, 00:00

Teate seda tunnet, kui panete kella tund aega varasemaks helisema? Puhtalt selle pärast, et teil üles ärgates meelde tuleks, et te saate veel tunnikese põõnutada. Samasugune meeldiv äratundmine tabas sel nädalal nii mõndagi inimest ka õhtul kella kaheksa paiku. "Oh, neetud, õlut enam ei saa… Ah õigus, nüüd antakse ju kella kümneni!"

Osa poode on siiski avaldanud arvamust, nagu oleks nüüd uute arusaamatuste allikas hommikul kella kümneni kestev piirang (enne sai oma esimese pudeli poest kätte juba kell kaheksa), eriti väikestes kohtades. Võib-olla tasub siis mainida, et reeglipärane peaparandamine pole mitte inimõigus, vaid joomatõve teise staadiumi tunnus. Seda ei pea kaubandusvõrk tingimata toetama.

Eelmisel nädalal kurtis mu kolleeg Villy siinsamas leheküljel, et Eesti elu on suviselt sündmustevaene - ei ühtegi pepuvälgutust. Nüüd on Villy puhkusel ja ma ei teagi, kas ta ikka sattus õigel ajal õiges kohas olema.

1950. aastatel levis koolinoorte seas populaarne rõve popballaad, kus olid read, et parim eeskava on joosta palja pepuga üle lava (minu isale meeldib seda tsiteerida). Loomakaitsjad, kes ennast Briti saatkonna ees paljaks koorisid, olid sellest suurepäraselt teadlikud. Tulid toredad pilt- ja videouudised. Rahvas imetles hellas kohas ilutsevaid Briti lippe ja topless-kaunitari politsei käevangus.

Kampaania koordinaator Lauren Bowey teatas, et riidest lahtivõtmine on hea viis tõmmata tähelepanu tõsisele teemale. Kuldsed sõnad! See on alati mõjunud. Kas pole siis riietest loobumisega päästetud ohustatud puid ja liustikke, astutud suuri samme leukeemia ja rinnavähi raviks, jõutud poolele teele globaalse soojenemise peatamisel. (Kui veel USA presidendist George W. Bushist lahti saaks, oleks maailm taas õigele teele pööratud.) Isegi Eesti naisjalgpallurid heitsid mõni aeg tagasi rõivad seljast, et populariseerida naiste jalgpalli.

Ahjaa, et mille vastu seal Briti saatkonna ees siis õieti protestiti? Mingi loomavärk vist oli… kuninganna oli justkui kuidagi asjasse segatud… Kas nad nüüd protestisid kasukate vastu või nende poolt, aga paljaks nad ennast igatahes võtsid!

Tarbijakaitseamet käis 40 päeva mööda Eestit ja vaatas, kas kaubasaalides on hinnad samad mis kassas. Läbi käidi 526 kauplust ja igas viiendas leiti rikkumisi. Ja tulemus? 38 000 krooni trahvi 83 kauplusele, ülejäänud said hoiatusi (muide, mis vahe on "suulisel hoiatusel" ja "tähelepanu juhtimisel"?). Ehk siis 460 krooni trahvitud kaupluse kohta. See on pool summast, mida üks inimene keskmiselt toidule kuus kulutab. Tallinna bussis piletita sõitmise eest on ka karmim karistus. Nii et tasub kindlasti jätkata odavate hinnasiltide kleepimist kallimatele toodetele.

Kihnu saar aga tekitas furoori, kui loobus saatest "Laulge kaasa". Mulle tuli üllatusena, et Reet Linna on olnud maakohtadele nagu valimisjaoskond või post, mille jaoks on valdade ja linnade eelarves lausa raha ette nähtud. Laulev Reet Linna peab maainimesele koju kätte tulema!

Aga tegelikult huvitab ju kõiki hoopis küsimus, kas augustis siis läheb ilm kuivaks ja soojaks, nagu ennustajad on lubanud. Kuidagi peaks praeguse ebaõigluse vastu küll protestima. Võta ennast või paljaks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:38
    Otsi:

    Ava täpsem otsing