Hansapank: võlgniku nime võib avaldada 3 aasta jooksul peale võla tasumist

18. juuli 2008, 10:24

Hansapank, kes pidas
kohut andmekaitse inspektsiooniga, Tallinna ringkonnakohtu otsust
edasi ei kaeba, kuna 01.01.2008 jõustunud uus isikuandmete kaitse seadus
reguleerib vaidlust põhjustanud isikuandmete avalikustamist pärast võlgnevuse
tasumist täpsemalt kui varasem seadus.

Hansapanga juristid ütlesid, et uus seadus lubab võlgniku maksehäiret ilma võlgniku nõusolekuta avalikustada veel kolm aastat peale kohustuse rikkumise lõpetamist.

Küsimusele, kas Hansapank oli ainus, kes tol ajal võlgnike andmeid peale võla tasumist krediidiinfos avalikustas, vastasid ettevõtte juristid, et Hansapank ei olnud ainsaks avalikustajaks. Isikute krediidivõimelisuse hindamise eesmärgil on maksehäirete avalikustamine ka peale võlgnevuse tasumist vajalik ning täidab selliste andmete avalikustamise eesmärki, seda seisukohta tunnustati ka uue, hetkel kehtiva seaduse väljatöötamisel.

Hansapanga sõnul oli nende suhtes tegemist esimese taolise otsusega.

AS Hansapank avalikustas kliendi täitmata võlakohustused AS Krediidiinfo veebilehel. Panga klient tasus võla ning soovis enese võlgnevuse kohta käivate andmete kustutamist, leides, et nende edaspidine avalikustamine ei ole õiguspärane. Andmekaitse inspektsioon tegi novembris 2006 Hansapangale ettekirjutuse, milles kohustas panka lõpetama isikuandmete avalikustamise. AS Hansapank esitas kaebuse Tallinna halduskohtule ettekirjutuse tühistamiseks, aprillis 2007 jäeti halduskohtu otsusega kaebus rahuldamata, kuid Hansapank kaebas otsuse apellatsiooni korras edasi. Ka Tallinna ringkonnakohus jättis Hansapanga apellatsiooni rahuldamata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. July 2008, 14:09
Otsi:

Ava täpsem otsing