Pihl: ministrid jätsid kärpemääruse kooskõlastamata

18. juuli 2008, 15:38

Siseminister Jüri Pihl ütles täna
aripaev.ee-le, et tema teada jätsid kõik ministrid möödunud nädalase
rahandusministri piireelarve määruse kooskõlastamata.

"Minu teada ei kooskõlastanud seda mitte keegi," vastas Pihl küsimusele, kas tema kooskõlastas rahandusminister Ivari Padari määruse.

Rahandusministeerium täpsustas, et seitse ministeeriumi ja põhiseaduslikku institutsiooni teatas neile, et ei kooskõlasta piireelarve määrust. Ülejäänud andsid tagasisidet kas pärast tähtaega või ei andnud üldse, mida loetakse põhimõtteliselt kooskõlastuseks.

Aripaev.ee andmetel jätsid määruse kooskõlastamata majandusminister Juhan Parts ning kaitseminister Jaak Aaviksoo. Majandusministeerium kavatseb 4. augustil esitada vastavalt ministeeriumi haldusala vajadustele koostatud eelarve kava, st rahandusministri ettekirjutustest mööda minna.

Majandusministeeriumi kinnitusel pole neile ette kirjutatud kärbet kuskilt teha: Euroopa Liidu vahendeist ja kaasfinantseerimisest midagi vähemaks võtta ei saa, sihtotstarbeline on ka kütuseaktsiisist laekuv teedehoiu raha.

Etteantust suurema eelarvenumbriga tuleb augusti algul lagedale ka kaitseministeerium, kuna riigikaitseliste kulutuste taset ei saa senisest madalamaks lasta. Tõenäoliselt pole majandus- ja kaitseministeerium ainsad, kes rahandusministri näpunäidetest külmalt mööda lähevad ning seejärel poliitilist otsust ootama jäävad.

Siseminister Jüri Pihl lubas küll täna, et ministeerium püüab ettekirjutust täita, kuid kinnitas samas: "Ma seisan selle eest, et (siseministeeriumi haldusala ametite - toim) kärpeid poleks 8%, see tähendab vähem patrulle, vähem merereostuse seiret ja väiksemat päästjate reageerimiskiirust."

Pihl selgitas, et 8protsendiline eelarvekärbe tähendab vähemalt 10protsendilist elukvaliteedi halvenemist, kuna puuduvale rahale lisandub inflatsioon.

Pihli sõnul peavad püksirihma võrdselt pingutama kõik siseministeeriumi haldusalas asuvad ametkonnad. Kokku ei hoita vaid idapiiri kaitselt ja päästeameti ennetustöölt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. July 2008, 14:09
Otsi:

Ava täpsem otsing