Looduslik valik ei vii parimate organismide väljakujunemiseni

21. juuli 2008, 11:45

Parim jääb ellu on loodusliku valiku teel
toimuva evolutsiooni märklause. Kuigi looduslik valik eelistab tõepoolest kõige
paremaid olemasolevate organismide seast, pole teadlased sugugi kindlad, kas see
meetod viib parimate organismide väljakujunemiseni ka pikemas perspektiivis.

Texase ülikooli teadlased eesotsas Matthew Cowperthwaite’i ja Lauren Ancel Meyersiga on välja töötanud uue teooria, mis väidab, et elu pole sugugi alati optimaalne. Uurimuse tulemused avaldati ajakirja PLoS Computational Biology 18. juulil ilmunud numbris, kirjutas Physorg.

Looduslik valik põhineb geneetilistel mutatsioonidel. Mutatsioonide lühiajaline saatus on enamasti selge. Organisme kohasemaks muutvad mutatsioonid jäävad alles ja kanduvad edasi järgmistesse põlvkondadesse, samal ajal kui kahjulikud mutatsioonid koos nende kandjatega välja surevad.

Evolutsiooni uurivad bioloogid ei mõista aga siiski hästi mutatsioonide pikaajalisi tagajärgi. On näidatud, et lühiajalises plaanis kasulikuna näiv mutatsioon võib pikemas perspektiivis evolutsiooni hoopis takistada.

Uurimisrühm koostas arvutimudeli mutatsioonide ja looduliku valiku teel arenevast RNA-molekulist. DNA-molekulidele sarnased RNA-molekulid mängivad olulist rolli paljudes elulistes protsessides ning on ainsaks geneetilise info säilitajaks paljudes viirustes, näiteks ka HIV-s.

Arvutimudel näitas, et optimaalseima organismi arenemine nõuab paljusid üksteisele järgnevaid mutatsioone, mis igaüks tekib juhuslikult ning peab üle elama loodusliku valiku. Cowperthwaite selgitas: „Mõned tunnused arenevad välja kergemini – need tekivad paljude erinevate mutatsioonide kombinatsioonina. Teised tunnused aga tekivad harvemini, tulenedes ülimalt ebatõenäolistest geneetilistest kombinatsioonidest. Evolutsioon eelistab lihtsamaid, isegi siis, kui need pole parimad.”

Töörühm analüüsis ka suure hulga liikide RNA-molekule ning leidis, et nende mudel näib tõepoolest kehtivat – laialt on levinud „lihtsalt” tekkinud tunnused, võimalik, et parimate võimaluste kõrvalejätmise hinnaga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. August 2008, 22:20
Otsi:

Ava täpsem otsing