Täht plahvatas, mitte keegi ei märganud

21. juuli 2008, 14:22

Kuidas on võimalik, et Maale suhteliselt
lähedal plahvatab täht, kuid maalastel jääb see täiesti märkamatuks?

Mullu oktoobris leidis orbiidil tiirlev teleskoop XMM-Newton, et mingi teadmatu objekt külvab röntgenkiirgust. Kui kahtlusi asuti kontrollima Tšiilis asuva teleskoobiga, mis osaleb projektis All Sky Automated Survey, tuli välja ähmane täht, mis oli juunis supernoovana plahvatanud.

Linnutee galaktikas asuv täht V598 Puppis oleks pidanud olema plahvatuse ajal vabalt ka palja silmaga vaadeldav, kuid plahvatusest ei saabunud ühtki teadet. Ajakirja Astronomy Astrophysics värskes numbris ilmuv artikkel kirjeldab toimunut täpsemalt ning tõstatab ühtlasi küsimuse, millised olulised kosmosesündmused meie lähimas naabruses on veel õnnestunud samal kombel maha magada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. August 2008, 08:45
Otsi:

Ava täpsem otsing