Venemaa annab vaidlusalused saared Hiinale tagasi

Mariliis Pinn 21. juuli 2008, 18:40

Hiina ja Venemaa kirjutasid täna alla
piirilepingule, mis lõpetab 40 aastat väldanud erimeelsused ning mille alusel
annab Venemaa Hiinale tagasi kaks vaidlusalust saart Amuuri jõel.

Tänane kokkulepe sulges veel ühe peatüki külma sõja ajaloos. 1969. aastal hukkus Amuuri jõel kokkupõrgetes kummaltki poolt sadu sõdureid ning Nõukogude Liidu ja Hiina liit murenes pikaks ajaks, vahendas ERR

Viimasedki erimeelsused piiri kulgemise osas said ületatud täna, kui kaks poolt kirjutasid alla piirilepingu lisaprotokollile.

Ametlikult kahe riigi välisministrid lepingu tingimusi ei avalikustanud. Hiina meedia teatel aga loovutab Venemaa kaks Amuuri jõel asuvat saart, mille pindala on kokku paarsada ruutkilomeetrit. Saared läksid Venemaa valdusesse juba 1929. aastal, kuid Hiina pidas neid jätkuvalt enda territooriumiks. Venemaa ei näinud väikeses territoriaalses kaotuses midagi märkimisväärset.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. July 2008, 18:37
Otsi:

Ava täpsem otsing