Spiraalgalaktikate lähenemiskatse FOTO

22. juuli 2008, 15:01

Kaks spiraalgalaktikat on lähenemas
teineteisele. Mis neist saab? Spiraalgalatika NGC 5426 (all vasakul) ja NGC 5427
(paremal ülal) on lähenenud ohtliku piirini, kuid tõenäoliselt jäävad mõlemad
siiski alles.

Tavaliselt neelab selliste lähenemiste puhul suurem galaktika väiksema alla. Antud juhul aga tunduvad mõlemad galaktikad üsnagi sarnastena ning ka nende massid peaksid olema üsna samas suurusjärgus. See lähenemisprotsess võib kesta veel kümneid miljoneid aastaid ning selle jooksul ei pea teadlased tõenäoliseks, et galaktikate tähed omavahel kokku põrkuksid, küll tekib siin gaasipilvedest gravitatsioonilainete mõjul kindlasti uusi tähti.

Galaktikaid uurisid astronoomid lähemalt Tšiilis asuv 8-meetrise läbimõõduga spektrograaf-teleskoop Gemini-South abil ning selgelt on näha, et kahte galaktikat ühendab omavahel justkui sild. See on esimene viide sellele, et galaktikad võivad ühineda. Sild on pilv, mida mööda liiguvad kosmilised gaasid ja tolm.

Neid kahte galaktikat tuntakse üheskoos nime all Arp 271 nende läbimõõt on 130 000 valgusaastat ning Maast on nad 90 miljoni valgusaasta kaugusel.

Üsna suure tõenäosusega ootab meie kodugalaktikat Linnuteed samasugune lähenemine naabergalatikaga Andreomeeda (hetkel meist 2,6 miljoni valgusaasta kaugusel), see võib juhtuda järgmise viie miljardi aasta jooksul. Tavaliselt on selliste ühinemiste tulemiks suur elliptiline galaktika.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. August 2008, 08:45
Otsi:

Ava täpsem otsing