22. juuli 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Kindlustus selgete liidriteta

Kindlustus on olude ajendil ostetav teenus, millele tarbijad mõtlevad vajaduse tekkides. GfK Custom Research Balticu kevadisest kindlustusturgu kaardistavast uuringust selgus, et suur osa elanikest ei tee kindlustusfirmadel vahet. Tuttavaile ei oskaks ühtki seltsi soovitada 41% vastajaist. 67% ei oska otsustada, millist seltsi nad kunagi ei kasutaks. Võib öelda, et turul pole selgeid maineliidreid ega ka luusereid. Turg on tegijatele avatud, elanike teadvuses pole eri seltsid veel selgelt positsioneerunud.

Seltse ei oska enamik tarbijaid selgelt iseloomustada. Pakutud märksõnadest tekitab enim seoseid usaldusväärsus, mis 63% vastajate jaoks seostus konkreetsete kindlustusandjatega.

Eestis ei tähtsustata veel vabatahtlikke kindlustusliike (nt pensioni-, elu- või reisikindlustus). Pigem piirdutakse kohustuslike või vältimatute kindlustusliikidega, nt liiklus- ja kodukindlustus. Viimase levikut on tagant tõuganud pangad laenuvõtjatele tingimusi seades. 39%-l Eesti elanikest isiklikult kindlustust ei ole. 70% küsitletuist ei kavatse lähiajal uut kindlustustoodet osta. Levinuim on vabatahtlik pensionikindlustus (32%). Järgnevad elu- (20%), reisi- (14%), õnnetusjuhtumi- (12%), laste- (10%) ja laenukindlustus (10%).

Kindlustuse tarbimine leibkondade arvestuses on kõrgem - kindlustust pole 24%-l. Enim on levinud kohustuslik liikluskindlustus (59% leibkondadest), siis kodu- (35%), koduvara- (22%) ja vabatahtlik liikluskindlustus (19%). Keskmine isiklikult kindlustust omav elanik on 26-45aastane, laenu või liisinguga, kõrgkooli lõpetanud perekonnainimene. Ta kasutab iga päev internetti, elab eramus pigem Põhja-Eestis ja tema leibkonnal on kodu- või koduvarakindlustus, pluss kohustuslik ja tihti ka vabatahtlik liikluskindlustus.

Vabatahtlike kindlustusliikide tarbimisele mõjub majanduskeskkonna jahenemine. Kui vaba raha hulk on piiratud, lükkub kindlustuslepingu sõlmimine edasi.

Autor: Mart Lebedev

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt