Tarvo Vaarmets • 22. juuli 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Kui suudab Steve, suudab ka Apple

Olgugi et Apple'i kolmanda kvartali kasum kasvas pea kolmandiku võrra ja oli seeläbi kümnendiku jagu suurem kui turuosalised ootasid, aktsia hind kukkus ikkagi. Sest ettevõtte prognoos käimasoleva kvartali kohta investoreid ei rahuldanud. Lisaks on taas õhus mure Steve Jobsi tervise pärast.

Apple'i suurimat vara ei leia ettevõtte bilansist. Selleks on ettevõtte asutaja ja juht Steve Jobs. Kui temaga on pahasti, kui tema tunneb end nõrgana, siis vaevleb kogu kontsern. Neli aastat tagasi tehti Jobsile edukas vähioperatsioon, kuid nüüd on spekulatsioonid tema haigusest taas pead tõstmas. Jobs ei osalenud tulemustejärgses konverentsikõnes ja kui analüütikud ettevõtte juhi enesetunde kohta küsisid, põikles Apple'i finantsdirektor Peter Oppenheimer vastusest mõneti kõrvale.

"Steve armastab Apple'it ja tal ei ole plaanis ettevõtte juhi kohalt taanduda. Tema tervis on isiklik asi," selgitas Oppenheimer analüütikutele.

Finantsdirektori avaldusele võib vastu vaielda, sest Steve Jobsi tervis on muutunud ka paljude aktsionäride asjaks, kuna võib uskuda, et sellest sõltub aktsia hind.

Altanes Investmentsi portfellihaldur Michael Obuchowski nimetas Jobsi Bloombergi vahendusel "Apple'i liikuma panevaks jõuks". "Steve'ita võib aktsia hinna lihtsalt pooleks lõigata või rohkemgi," ütles ta.

Apple kühveldas oma majandusaasta kolmanda kvartali jooksul puhaskasumina kokku 1,07 miljardit dollarit ehk 1,19 dollarit aktsia kohta. Thomson Financiali küsitletud analüütikud prognoosisid keskmiselt aga aktsia kohta 11 sendi võrra väiksemat kasumit. Ettevõtte käive hüppas samuti üle analüütikute ootuste, kogudes 38% jagu. Tugevate tulemuste põhjusteks on eelkõige edukas Mac-arvutite ja ka iPodide müük.

Tavapäraselt huvitab investoreid aga ettevõtte tulevik, mitte minevik. Nii teataski Apple, et ootab neljanda kvartali kasumiks täpselt dollarit aktsia kohta, samal ajal, kui analüütikud prognoosivad sellest neljandiku võrra rohkem. Ettevõtte üllatavalt väikesed ootused lükkasidki aktsia turu avanedes korralikku miinusesse.

Apple'i prognoosid on samas alati oma konservatiivsusega silma paistnud, mistõttu võib eeldada, et ettevõtte on siiski enamaks võimeline. Konservatiivsust õigustab aga marginaalide halvenemine, mida oli märgata ka avaldatud kvartalitulemustes.

Apple'i finantsjuht viitas asjaolule, et uute toodete turule toomisega kaasneb marginaaliobadus. Uusi tooteid nimetas ta aga kunstiteosteks, millele konkurentidel ei ole midagi väärilist vastu panna. Kui tulemuste prognoosi võib pidada tagasihoidlikuks, siis Peter Oppenheimeri kirjeldus turule tulevate toodete kohta on küll üsna enesekindel.

Apple on oma innovaatilisuse suutnud viimastel aastatel väga hästi rahaks konverteerida. Nii võib iPodi juba pikemat aega pidada maailma üheks ihaldatumaks elektroonikatooteks, sarnasesse staatusesse hakkab tõusma ka iPhone, mille peatusaeg peolettidel on vägagi üürike. Ja iPhone alles jõuab erinevatesse maailma riikidesse. Nii lisandub ainuüksi augustis 20 uut turgu.

Seega näib ettevõtte äridega praegu ja ka lähemas tulevikus isegi vaatamata globaalmajanduse keerulisemaks muutunud olukorrale olevat kõik korras, riskiks on tõusnud hoopis Steve Jobsi tervislik seisund.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt