Lemmi Kann • 22. juuli 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Omavalitsused said korruptsioonindeksi järgi ritta

Põhja politseiprefekt Elmar Vaher andis justiitsminister Rein Langile eile pidulikult üle mitmetel uuringutel põhineva 50-leheküljelise korruptsiooni tajumise indeksi uuringu. "Me analüüsime seda põhjalikult ja sügisel on meil olemas oma seisukoht ning saame öelda, mis me sellega edasi teeme," lubas Lang.

Põhja politseiprefektuuri ja Soome ekspertide koostöös valminud projekti eesmärk on aidata kaasa korruptsiooni vähendamisele Eestis. Selle käigus koostati koostöös Tartu Ülikooliga korruptsiooni tajumise indeks. See on esimese katse rakendada ELis Transparency Internationali uuringuga sarnast metoodikat kohalikul tasandil.

Indeksit testiti neljas Eesti suuremas omavalitsuses. Kõrgeim on indeks Põhja-Eestis, väikeste vahedega järgnevad Lõuna-, ja Ida- ja Lääne-Eesti. Projektis osalenud Soome justiitsministeeriumi asekantsler Juha Keränen juhtis tähelepanu, et korruptsiooni võidakse tajuda väga erinevalt.

"Vaatasime seadusandluse põhjal, mis on keelatud-lubatud. Võib olla tegevusi, mis seadusega ei pruugi keelatud olla, kuid moraali ja eetika seisukohalt lubatu piiridesse ei mahu," kirjeldas Keränen korruptsiooni mõiste hägusust.

Kohalikes omavalitsustes korraldatud ühisseminar näitas Langi sõnul, et väga suured käärid on korruptsiooni mõiste tõlgendamisel ka pisikese Eesti erinevates nurkades. Lang märkis, et valitsusel on siin kindlasti mõtlemise koht, kuidas Lääne-Eestis kinnistunud kõrged väärtushinnangud viia ka Põhja- ja Ida-Eestisse, kus piiripealseid ja küsitavaid toiminguid tunduvalt rohkem tehakse.

Lang ei olnud rahul kohalike omavalitsuse suhtumisega probleemi. "Kohalike omavalitsuste esindajad on nagu segaduses, kas nemad peavad siis korruptsiooniga tegelema, selleks on ju politsei ja prokuratuur. Aga kohalike omavalitsuste kohus on korruptiivseid tegusid vältida ja ennetada. Kindlaim rohi on avatus," rõhutas Lang. Justiitsministri hinnangul võib Eesti kiidelda üha paraneva avatuse ja läbipaistvusega. Tõrvatilgana meepotis mainis Lang Tallinna linna, kus sellele protsessile on tagurpidikäik antud. Lang nimetas Tallinna uut veebi, kus on pea võimatu leida linnavalitsuse ja -volikogu otsuste tagamaid. "Põhjendused, miks mingi otsus on tehtud, peavad olema kõigile kättesaadavad," lausus ta.

Langi sõnul on Eestis õnnestunud luua head seadused, kuid süüdistada seadusi korruptsiooni vohamises pole mõtet, vajalik on tahe ja oskus seadusi rakendada. "Tahet nagu on, oskusi paraku napib, aga neid on võimalik omandada. Tahe tekib arusaamaga, et korruptsioon ei ole edasiviiv nähtus," märkis Lang.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt