Kariibi mere mõrtsukas hävitab kalapopulatsioone

24. juuli 2008, 13:02

Kas poleks mõnus oma elupäevad mööda saata
Kariibi meres ujudes? Kohalikud kalad paraku nii ei arva. Ülepüüdmisele,
korallriffide hävimisele ning üha suurematele sette, nitraatide ja hapete
kogusele on lisandunud veel üks surmavaenlane: vöödiline tiibkala.

Peagi ajakirjas Marine Ecology Progress Series avaldatava Oregoni ülikooli teadlaste poolt läbi viidud uurimuse käigus avastati, et vöödilisel tiibkalal kulub vaid viis nädalat, et hävitada 79 protsenti noortest kaladest. Teadlased jälgisid ühte suurt tiibkala söömas 30 minuti jooksul 20 väikest kala, kirjutas LiveScience.

Kui taimtoidulisi kalu on vähem, hakkavad vohama vetikad, mis ähvardavad katta korallrahud ja ohustada niigi õrna ökoloogilist tasakaalu.

Vöödilise tiibkala teravad ogad vabastavad mürki ja võivad ka inimesi valusasti torgata. Südamehaiguste või allergiate all kannatavad inimesed võivad tiibkala rünnaku tagajärjel isegi surra.

Paraku pole tiibkala nuhtlusest Kariibi meres niisama lihtne vabaneda. Väikeses mastaabis võiks töötada kalade ükshaaval välja püüdmine, kuid suures ulatuses on selline lahendus võimatu. Üheks variandiks oleks tiibkaladest toituvate kiskjate sissetoomine, Paraku on Vaikses ookeanis tiibkaladest toituvad kivikohad troopilisest Atlandi ookeanist suures osas välja püütud.

Vaikse ookeani kalad on õppinud vöödilist tiibkala kartma ning vältima. Atlandi ookeani kalade jaoks on aga tegemist tundmatu ohuga. Tiibkalad jõudsid Florida vetesse 1990. aastate alguses kohalikest akvaariumitest. Sealt alates on nad rännanud põhja poole kuni Rhode Islandini ning vallutanud suurema osa Kariibi merest.

Huvitaval kombel on üks vähestest tiibkaladest toituv kiskja teine tiibkala. Nad suudavad süüa endast vaid kolmandiku võrra väiksemaid kalu. Kuna vöödilistel tiibkaladel on kaitsekohastumused nõnda hästi arenenud, ei karda nad meres tegelikult peaaegu kedagi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. August 2008, 16:27
Otsi:

Ava täpsem otsing