Energiamonopol kollitab suurklienti pankrotiga

Kaisa Tahlfeld 30. juuli 2008, 00:00

"Eile õhtul jõudsime võla teises osamakses kokkuleppele. Esimene makse on maksegraafiku alusel viivitustega laekunud, teise makse kohta tegime uue kokkuleppe, uus tähtaeg on sellel reedel. Kui siis ära ei maksta, peame voolu välja lülitama," märkis Eesti Energia pressiesindaja Iveri Marukashvili ning lisas, et on ka teisi võlglasi, kuid kellegi teise seis pole nii kriitiline. Samuti ei soostunud ta avaldama võla suurust.

Samas lootis Marukashvili, et ettevõte suudab oma teise võlamakse reedel ikkagi ära maksta, sest tegemist on energiatootja suurima kliendiga. "Loodame, et nad maksavad siiski ära ja me ei pea neid välja lülitama, kuid iga päevaga võlg aina kasvab. Eks nende jaoks tähendab vooluvõrgust väljalülitamine tehase seiskumist," märkis Marukashvili.

Ettevõtte Kehra tehase tegevjuht Žanna Botvinkina on telefonis selgitusi andes napisõnaline. "Jah, ma olen kursis võlaga, kuid ei saa seda teemat kommenteerida. Küsige juhatuse liikmetelt või nõukogu liikmete käest. Ma olen tegelikult ju puhkusel ka," vastas tehase juht.

Puhkuselt naaseb Botvinkina augustis ning hirmu selle ees, et tehas võidakse sulgeda, ta ei tunne. "No tehas ju töötab praegu, ei tunne hirmu," märkis ta.

Horizon Tselluloosi ja Paberi juhatuse esimehe Sunil Marwahi sõnul vähendab ettevõte oma võlgnevust pidevalt, mistõttu tehase vooluvõrgust väljalülitamist ei kardeta.

"Meil on Eesti Energiaga ülejäänud võlgnevuse kohta sõlmitud kokkulepe, tänase seisuga on järelejäänud võlgnevus ligikaudu 4,2 miljonit krooni. Oleme Eesti Energiale makseid teinud regulaarselt, mõnikord ka 2-4 päeva hiljem, kui on olnud maksegraafikus tähtaeg," kommenteeris Marwah aripaev.ee-le.

"Kuna me vähendame pidevalt oma võlgnevust, siis oleme kindlad, et tehast vooluvõrgust välja ei lülitata ning tehase töö ei peatu," oli juhatuse esimees enesekindel.

Horizon Tselluloosi ja Paberi AS on Eesti Energiale tänase päeva seisuga veel võlgu 4,2 miljonit krooni. Ettevõtted on sõlminud maksegraafiku, kuid Horizon Tselluloosi ja Paberi AS on maksetega pidevalt hilinenud, samuti lepiti täna laekuma pidanud teise makse osas kokku uus tähtaeg, selle nädala reede. Kui siis teist makset ei tasuta, lubas Eesti Energia tehase vooluvõrgust välja lülitada.

Juuni lõpus kirjutas Harju Elu, et kui Kehra paberivabrik pankrotti läheks, tooks see linnale kaasa tõsiseid probleeme: ühelt poolt seiskuks heitvete biopuhasti, mis tähendaks ökokatastroofi, teisalt kaotaks töö umbes 500 inimest.

Vabriku biopuhastist käivad läbi kõik Kehra reoveed, kui puhasti aga seiskub, siis alternatiivi sellele praegu Kehras ei ole. Anija vallavanem Jüri Lillsoo sõnul on biopuhasti seiskumise järel kolm võimalust: evakueerida 4000 elanikku, vedada reoveed autokolonnidega Paljassaare puhastusjaama või suunata reovesi Jägala jõkke.

Kehra paberivabriku sulgemisega jääks töötuks umbes 500 inimesest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:39
    Otsi:

    Ava täpsem otsing