Anne Oja • 29. juuli 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Ostke korter 1000 krooni eest!

Tarbijakaitseametile säärane klientide valega meelitamine ei istu, mistõttu nõuab amet kaheksalt kinnisvarafirmalt aru, miks nad müüvad Tallinna kortereid koerakuudi hinnaga.

Tarbijakaitseameti peadirektori asetäitja Marje Kokk ütles, et kinnisvara müük on spetsiifiline valdkond, kus hind sõltub paljuski potentsiaalsete ostjate arvust.

"Antud müügikuulutustes märgitud hinnaga 1000 krooni ja veidi enam ei ole tegelikult võimalik sellist kinnisvara osta ning seetõttu leiame, et teadlikult on esitatud ebareaalne hind," kommenteeris Kokk.

"Tegemist võib olla eksitava kauplemisvõttega - kauplemisvõtet peetakse eksitavaks, kui sellega esitatud teave on ebaõige või kui faktiliselt õige teabe esitlusviis petab või tõenäoliselt petab keskmist tarbijat ja selle mõjul teeb või tõenäoliselt teeb keskmine tarbija tehinguotsuse, mida ta muul juhul poleks teinud. Teave on ebaõige, kui see sisaldab valeandmeid hinna kohta," ütles Kokk.

City24 juht Marko Veerberk ütles aripaev.ee-le, et kinnisvaraportaal peab müügihinnaga vassimist klientide eksitamiseks.

"Loomulikult ei pea me vale müügihinna kuvamist õigeks," ütles Veerberk. Tema sõnul on hind üks kinnisvaratehingu olulisemaid parameetreid. "Olete kindlasti nõus, et kinnisvara otsimisel huvitab inimest kõige rohkem asukoht, hind ning kuidas objekt välja näeb," lisas Veerberk.

Kui City24 aastaid tagasi tegevust alustas, oli müügipakkumistes hinna avaldamata jätmine väga levinud praktika, meenutas Veerberk.

Nüüd on kuulutuse sisestamisel hind kohustuslikuks muudetud. "Kuna väga palju otsinguid tehakse just hinnavahemiku ning asukoha järgi, siis lihtsalt ilma hinnata objekte selliste päringute tulemustes ei kuvata - see aga ei ole kasulik ei müüjale ega ka ostjale," rääkis ta.

Kui City24 hinnainfo nõudmisest loobuks, ei tähendaks see, et keegi enam hinda ei avaldaks. "Usun, et suurem osa meie kinnisvaraturust on siiski samal arvamusel, et hind on kliendi jaoks oluline info," kommenteeris Veerberk.

Vasara tänava korterit müüv LuxKinnisvara OÜ juhatuse liige Alla Bušinskaja tunnistas, et teda palus 1000kroonise hinnaga müügikuulutuse sisestada korteri omanik.

Bušinskaja sõnul on korteri tegelik hind 1,6 miljonit krooni. "Omanik palus 1000kroonist hinda, et helistataks," rääkis ta.

Maakler ütles, et kui oleks saanud, poleks omanik korteri hinda üldse avaldanud. City24 ei lase aga nullhinnaga müügikuulutusi salvestada.

Vabaõhumuuseumi teel kahetoalist korterit 1000 krooniga müüva Adelberg OÜ juhataja Anu Koppel sõnul on korteri tegelik müügihind 1,3 miljonit krooni. "Ta oli ka päris hinnaga müügis," rääkis Koppel. "No muidugi helistatakse praegu rohkem."

Bušinskaja mainis, et kui omanikul tuleb eluase tõepoolest välja lubatud 1000 krooniga käest ära anda, muudab ta kuulutuses hinna ära. "Muudame ikka," vastas Bušinskaja küsimusele, kas nad on valmis näiteks tarbijakaitse nõudel hinda korrigeerima.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt