ÄP fototoimetus • 29. juuli 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Üks küsimus: Kas näitlejatele reisitoetuste andmine on õigustatud?

Näitlejad peavad oma silmaringi laiendama niikuinii. Helikunstiga tegelevad inimesed käivad festivalidel konkreetseid asju kuulamas. Ümbermaailmareis tundub pisut imelik. Kui inimene paneb suurema osa raha omalt poolt ja kultuurkapital toetab osaliselt ja kui leitakse, et sellisest reisist kasu on, siis kedagi küll hukka mõista ei tahaks, see on igaühe enda südametunnistuse asi.

Kunstnikele pole minu teada kunstireise kinni makstud. Siin pole mingit kadedust, aga leian, et kunstiinimesi võiks kohelda võrdselt ja selline peaks olema Eesti riiklik poliitika. Island ja mõned teised arenenumad riigid ei võta kunstnikelt üldse makse, sest see on riigi rahakotiga võrreldes nii väike raha. Ooperilauljalt või maalikunstnikult maksu võtta on sigadus.

Saaksin aru, kui see oleks välismaal toimuva koolituse või teatriõppe raames, samuti teatrifestivalidel osalemiseks, kuid kultuurireisi sponsor ei saaks kultuurkapital olla. Kultuurireisid peaksid toimuma loominguliste stipendiumide alusel, mida saab kasutada oma äranägemisel. Nagu kirjanike loominguline stipendium, mille lõppemisel ei nõuta kohe valmis teost.

Autor: ÄP

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt