Kui kaugel on silmapiir

30. juuli 2008, 10:33

Tavaliselt on meie vaadet takistamas
niivõrd palju objekte, et silmapiiri mõiste järgi pole vajadust. Mere ääres
pilku kaugusse suunates on aga asjad äkki hoopis teistmoodi. Kusagil kaugel
eemal saab meri taevaga kokku ning seda kohta me nimetamegi silmapiiriks. Kuid
kui kaugel see silmapiir tegelikult on?

On ilmne, et see sõltub peamiselt vaatleja silmade kõrgusest merepinnast. Mida kõrgemal on vaatleja, seda kaugemale ta näeb. Mitte eriti keerulise geomeetriaülesande lahendamine annab vastuseks, et 180 cm pikkuse inimese jaoks asub silmapiir kõigest pisut vähem kui viie kilomeetri kaugusel. Kes on huvitatud täpsemast arvutuskäigust, leiab selle siit.

Kui aga vaatleja seisaks Džomolungma tipus, avaneks talle vaade raadiusega 370 kilomeetrit. Seda muidugi eeldusel, et ilmastik nähtavust ei takista. Lisaks udule ja atmosfääris hõljuvatele tahketele osakestele mõjutab silmapiiri kaugust ka refraktsioon ehk valguskiirte paindumine.

Mida külmem on atmosfääri temperatuur, seda kaugemale on võimalik vaadata, mistõttu on näiteks Antarktikas silmapiir kaugemal kui ekvaatoril. Loomulikult on merepinnast kõrgemal asuvad objektid kaugemale näha, mistõttu võivad madalal horisondi kohal asuvad pilved paikneda silmapiirist tunduvalt kaugemal.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. September 2008, 17:15
Otsi:

Ava täpsem otsing