Libasait pettis maailma juhtivaid meediategijaid

31. juuli 2008, 16:52

Agentuurid Reuters ja France-Presse ning
ajaleht Le Monde olid nende hulgas, kes uudiseid tehes innukalt kasutasid infot
leheküljelt dragandabic.com, mille keegi naljamees oli avanud sõjakuritegudes
süüdistatava Radovan Karadzici arreteerimise järel eelmisel nädalal.

Korduvalt lehekülge külastanu võis näha, et selle sisu uuendati veel ka sel ajal, kui endine Bosnia serblaste liider juba kinni istus, kirjutas täna International Herald Tribune. Dragan Dabic oli varjunimi, mille all rahvusvahelise kohtu poolt otsitud Karadzic elas ja tegutses. Ilmset pettust võimuks lihtsalt märgata juba saidi avamise aja järgi. Siiski ammutas meedia sealt hoolega "infot" Karadzici vahepealse varjuelu kohta alternatiivmeditsiini hipiliku väljanägemisega guruna. Arreteerimisele järgnenud päevadel oli lehekülg ajakirjandusele üks põhiallikaid. Eile kinnitas end lehekülje autoriks väitnud isik, et meedia lollitamine oligi tema mõte taolist "gerilja-stiilis interaktiivset etendust" korraldades.

End nime all Tristan Dare esitlenud inimene oli nõus suhtlema vaid meili teel ning tema tegelik isik pole teada. Küll kirjeldas ta kronoloogiliselt lehekülje loomist ning illustreeris tulemusi kümnete väljavõtetega ajakirjandusest Poolast Hiina ja Jaapanini. Tema sõnul olid mitmed blogijad kritiseerinud lehekülje ülesehitust kui lihtsat ja lamedat. See olnudki eesmärk: "See pidi olema postkommunistlikus riigis elava vana mehe "isiklik" sait, kellele veebidisaini kõrgused on võõrad." Esimesel päeval, 22. juulil, oli 24000 külastajat, teisel päeval 180000. Sait on inglise ja serbia keeles, peale "eluloolise" materjali sisaldab see hiina vanasõnu - "Dr. Dabici lemmikuid". Vanasõnu valides üritati leida selliseid, mille sõnum oleks mitmeti mõistetav.

Karadzicit süüdistatakse teiste kuritegude kõrval genotsiidis Bosnia moslemite ja horvaatide suhtes, sealhulgas 8000 moslemi elu nõudnud massimõrva korraldamises Srebrenicas 1995.a.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. July 2008, 16:52
Otsi:

Ava täpsem otsing