Anne Oja • 31. juuli 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Tehaste lahkumine parandab Eesti ekspordinäitajaid

Ehkki mais aeglustus masinate ja seadmete ekspordi aastane kasvutempo mõnevõrra, ulatudes 10 protsendini, võib selle kategooria lõikes oodata ekspordi kiirenemist, sest väliskapital lahkub massiliselt Eestist.

Statistikaameti teabe ja levi talituse juhataja Aira Veelmaa kinnitas aripaev.ee-le: "Jah, kui mõni ettevõte oma tehase mujale ja siit seadmed sinna viib, siis kajastub see ekspordis."

Veelmaa lisas, et statistikat uurides tuleb arvestada, et masinate ja seadmete grupis sisalduvad ka mittetööstusseadmed.

Tänavu esimese viie kuuga on eksporditud 12 miljardi krooni väärtuses masinaid ja seadmeid.

Samas on masinate ja seadmete impordinumbrid ekspordinumbritest tunduvalt suuremad. Kui 2004. aastal toodi neid siia 29,7 mld krooni eest ja aasta hiljem 39,6 mld eest, siis 2006. aastal kasvas impordinumber juba 42,6 miljardini. 2007. aastal võttis seadmete sissevedu pisut hoogu maha - neid toodi 38,1 miljardi krooni väärtuses.

Tänavu viie kuuga on masinaid ja seadmeid imporditud 15,4 miljardit krooni eest.

Statistikaameti majandusstatistika osakonna väliskaubandusstatistika talituse juhataja Allan Aron ütles, et lõviosa masinate ja seadmete ekspordist toob elektroonika allhange.

"Kui ettevõte viib oma tehase sisseseade teise riiki, kajastub see tõepoolest väliskaubandusstatistikas ekspordina. Kui Eestisse ehitatakse tehas, kajastuvad nii ehitusmaterjalid kui ka tehase sisseseade meie impordina, ka sellisel juhul, kui tehing toimub sama ettevõtte erinevate allüksuste vahel," selgitas Aron. Ta lisas, et likvideeritud tehaste sisseseade eksport moodustab kogu masinate ja seadmete ekspordist vaid marginaalse osa. "Kindlasti ei saa väita midagi sellist, et masinate ja seadmete eksport on kasvanud sellepärast, et suletud tehaste sisseseadet eksporditakse," ütles ta.

"Peamise osa Eesti masinate ja seadmete ekspordist moodustab kaupade reeksport pärast allhanketööd. Reeksporditakse mobiiltelefonide komponente, elektroonikakomponente ja muud sarnast," märkis Aron.

"Kui kapital lahkub Eestist ja kapitali lahkumisega kaasneb ka füüsiliste kaupade liikumine, siis väliskaubandusstatistikas näidatakse need liikumised selles kuus, kui kaup reaalselt ületab Eesti piiri," märkis Aron.

Majandusministeeriumi andmetel kasvas elektri- ja elektroonikaseadmete väljavedu 19%, samas ulatus masinate ja mehaaniliste seadmete väljaveo kasv vaid 2%ni.

"Masinate ja seadmete eksporti lähemalt vaadates on 2008. aasta viie kuuga mahtusid kasvatanud just elektri- ja elektroonikaseadmete väljavedu (kasv 19%). Masinate ja mehaaniliste seadmete eksport, kuhu kuulub ka tööstuse sisseseade, on kasvanud vaid 2%," rääkis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi peaspetsialist Merike Riipinen.

"Väide, et masinate ja seadmete eksporti Eestis kasvatab sel aastal tehasesisseseade kolimine teistesse riikidesse, ei ole põhjendatud," kummutas Riipinen kahtlusi.

"Kuna 2007. aastal oli masinate ja seadmete eksport võrreldes 2006. aastaga languses, on ka baas madal ja seetõttu on sel aastal oodata positiivseid arenguid," lisas ta.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt