Barbadoselt avastati maailma pisim madu

04. august 2008, 11:38

Barbadose metsadest avastati
spageti-jämedune madu, kes põhjalikemate uuringute järel tunnistati uueks
liigiks ning maailma väikseimaks maoks.

Täiskasvanult alla kümne sentimeetri pikkuse mao avastas Barbadose saare idaosast evolutsioonibioloog Blair Hedges. Teadlane uuris mao geneetilist materjali, unikaalset värvimustrit ja soomuseid ning tõestas, et tegemist on tõepoolest uue maoliigiga, mis sai nimeks Leptotyphlops carlae, kirjutas LiveScience.

„Looduslik valik takistab liiga väikeste madude väljakujunemist, kuna selliste madude järglastel võib olla raskusi toidu leidmisega,” ütles Hedges. Barbadose madu toitub eelkõige termiitide ja sipelgate vastsetest.

Väike madu toob korraga ilmale vaid ühe järglase, kes on emaga võrreldes suhteliselt suur. Munetav muna moodustab maoema kehapikkusest pea poole, samas kui suuremate madude järglaste pikkus on ema pikkusest vaid kümnendik.

Hedges selgitas: „Fakt, et pisikesed maod toodavad oma kehasuurusega võrreldes hiiglaslikke mune, viitab, et looduslik valik püüab maopoegade suurust hoida ülevalpool kriitilist piiri.”

Hedges kirjeldas uut madu koos teise lähedaselt St. Lucia saarelt avastatud maoliigiga ajakirjas Zootaxa. Ka teine avastatud liik on Barbadose maoga enam-vähem võrreldava suurusega.

Niivõrd väikeste maoliikide avastamine just saartelt Hedgest ei üllata. Tema sõnul arenevad eripärasemad liigid välja just saartel, kus nad on ülejäänud maailmast eraldatud ning saavad hõivata varem kasutamata ökonišid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. August 2008, 08:32
Otsi:

Ava täpsem otsing