Ahviparadiisi avastamine kahekordistas maailma gorillade arvu

06. august 2008, 22:41

Sügaval Kongo Vabariigi sisemaal asub
salajane ahviparadiis, mis on koduks 125 000 rannikugorillale. Kui esialgsed
uurimistulemused kinnitust saavad, suureneb teadaolev maailma gorillade arv
rohkem kui kaks korda.

Rannikugorillad (Gorilla gorilla gorilla) on Rahvusvahelise looduskaitseliidu poolt tunnistatud kriitiliselt ohustatuks alamliigiks. Nende arvukus on viimastel aastatel salaküttimise ja Ebola viiruse levimise tõttu suure kiirusega vähenenud, kirjutas National Geographic.

Eelmisel aastal ennustasid teadlased, et 2011. aastaks võib gorillade arvukus langeda isegi 50 000 loomani. Nüüd tuleb tehtud ennustused üle vaadata ning kaasata analüüsidesse looduskaitseühenduse Wildlife Conservation Society (WCS) uued andmed.

Üleüldse esimese inimahviloenduse käigus Kongo põhjaosas avastati Ntokou-Pikounda piirkonnast 73 000 gorillat ning Ndoki-Likouala piirkonnast veel 52 000 gorillat. Ndoki populatsiooni hulka kuulub ka kummaline 6000 gorillast koosnev rühm, kes elavad äärmiselt lähestikku koos isoleeritud soodes.

"Me teadsime, et seal on palju ahve, me lihtsalt ei kujutanud ettegi, kui palju,” ütles WCS-i kaheaastase projekti üks juhtidest Emma Stokes.

Gorillad on säilinud tänu inimasustustest kaugel asuvale elupaigale, toidurikkale keskkonnale ning kahe aastakümne pikkusele looduskaitsetööle ühes maailma kõige vaesemas riigis, ütles Stokes.

Rannikugorillad on oma mägedes elavatest sugulastest levinumad. Nad elavad troopilistes metsades ja soodes Angolas, Kamerunis, Kesk-Aafrika Vabariigis, Kongos Vabariigis, Kongo DV-s, Ekvatoriaal-Guineas ja Gabonis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. September 2008, 10:18
Otsi:

Ava täpsem otsing