Kas tuumapommiga saab Maa pöörlemiskiirust mõjutada?

06. august 2008, 23:03

Tuumapommid on inimkonna võimsaimad relvad
ning mõnikord kostub siit-sealt arvamusi, et kui kõik valmistatud tuumapommid
käiku lasta, on võimalik terve maakera õhku lasta.

Lisaks on teoretiseeritud selle üle, et tuumaplahvatusega on võimalik mõjutada Maa pöörlemiskiirust. Vaatame lähemalt, kas asjad ka tegelikult nii on.

Võimsaimate tuumapommide plahvatuses vabaneks umbes 10 astmes 17 džauli energiat. Maa pöörlemise käigus vabaneb aga sellest umbes triljon korda suurem energiakogus ehk isegi siis, kui me kasutaksime kõiki tuumapomme Maa pöörlemises mingisuguse muutuse saavutamiseks, oleks efekt umbes sama suur kui liblikal kiirendava sportauto takistamisel.

Kuidas on aga lugu maavärinatega? Väga võimsate maavärinate käigus võib vabaneda sadu tuhandeid kordi enam energiat kui kõige võimsama tuumapommi plahvatusel. Näiteks 2004. aasta India ookeani tsunami põhjustanud maavärina käigus vabanes 10 astmes 22 džauli energiat. Selle maavärina tulemusel olevat Maa pöörlemiskiirus teadlaste väitel muutunud mõne miljondiku sekundi võrra ning põhjapoolus nihkunud paar sentimeetrit, kirjutas LiveScience.

Seega on Maa pöörlemises mõningase muutuse tekitamine teoreetiliselt võimalik, kuid hetkel pole see kindlasti veel inimkonna võimuses. Jutte maakera õhkulaskmisest võib seega rahulikult liiga elava fantaasia hulka lugeda.

Mis puutub aga Maa tiirlemisenergiasse, siis see on pöörlemisenergiast veelgi 10 000 korda suurem, nii et Maa ümber Päikese kihutamise takistamine on pehmelt öeldes keeruline ülesanne. See aga ei takistanud 1961. aastal loomast filmi nimega "The Day the Earth Caught Fire", kus tuumakatsetuste tagajärjel muutus Maa tiirlemiskiirus ning Maa orbiit nihkus Päikesele lähemale.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. August 2008, 16:27
Otsi:

Ava täpsem otsing