Soome aktsiad hea dividenditootlusega

06. august 2008, 08:39

Ega Helsingi börsil noteeritud ettevõtete
aktsiate selle aasta langus Tallinnale alla ei jää. Enam kui
viiekümneprotsendilisi kukkujaid on pool tosinat.

Soome majandusleht Kauppalehti kirjutas hiljuti, et aasta algusega võrreldes on Helsingi börs kukkunud veerandi võrra ning enim väärtust kaotanud aktsiate hinnad on kukkunud kuni 70 protsenti.

Hinnalanguse eesotsas oli paberitööstusettevõte M-Real (-69%), tööstusseadmete rendiettevõte Raminent (-58%), ehitusseadmete rentija Cramo (-52%), kaubanduskontsern Kesko (-52%) ja toiduainetööstuskontsern HKScan (-51%).

Samas pakub Soome börsiettevõtete aktsiate investoritele ehk lohutust asjaolu, et dividenditootlus on suhteliselt suur. Nii on Kauppalehti andmetel Helsingi börsiettevõtete dividenditootluse mediaan 5,40 protsenti võrrelduna Euro Stoxx50 indeksi 4,56, Stockholmi börsi 3,35 protsendi ning Dow Jonesi tööstuskeskmise 2,61 protsendiga. Tegemist on ka Soome börsiettevõtete suurima dividenditootlusega sel sajandil.

Samas on tegu kõige madalamate aktsiate hindadega. Keskmine aktsia hinna ja kasumi suhe (p/e) on 12,3, mis on madalaim alates vähemalt 2000. aastast. Suurima dividenditootlusega (14,1 protsenti) on kommunikatsioonisüsteemide varustaja Uponor, tööstuskontserni Metso (13,3%), teleoperaatori Elisa (11%) ning turvalahenduste pakkuja SSH aktsiad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. August 2008, 09:19
Otsi:

Ava täpsem otsing