Valitsus tõmbas katte krokodillikavalt

Lemmi Kann 08. august 2008, 00:00

Ei komisjoni tööd juhtinud Jürgen Ligi ega ka sotsiaaldemokraadist komisjoni liige Eiki Nestor tundnud esimese hooga osa tabelis olevaid numbreid ära.

Ligi selgitas, et töörühma mustandites olid rahanumbriteks esialgsed hinnangud, mis pandi paberile orientiirina kirja.

Krokodillide komisjoni ettepanekutest puudutas suurem osa kulude vähendamist kokku enam kui 3 miljardi kroonises summas. Tulude suurendamise võimalust nähti umbes 600 miljoni kroonises summas, millest 390 miljonit oleks tulnud sõiduauto erisoodustuse ja isikliku auto ametisõitudeks kasutamise hüvitise määra tõstmisest 4000 kroonile. Riigilõivude tõstmisest on kavas kirjas 216 miljonit krooni. Justiitsministeerium on juba koostanud kohtumenetluse lõive suurendava seadusemuudatuse, millega suureneksid riigilõivutulud umbes 100 miljoni krooni võrra.

Kuludest annaks üle 1,3 miljardi krooni maha tõmmata investeeringute külmutamisega. "See on koht, kust meie olime valmis rohkem kärpima. Meie saime oma rehnutiga 2 miljardit kokku, valitsus sai 1,283," meenutas töörühma sotsiaaldemokraadist liige Eiki Nestor.

Teine koht, kust krokodillid oleks suurema tüki hammustanud, on halduskulude vähendamine. Komisjoni ettepanek oli kärpida nende pealt 1,3 miljardit, valitsuse 8protsendiline otsus andis summaks 750 miljonit.

"Ega ma selle üle ei kurda, et valitsus täie rauaga meie ettepanekuid ei toetanud, aga kindlasti on valitsus nendes küsimustes viis korda targem kui kuus krokodilli," muheles Nestor.

Sotsiaaltoetuste real olevale 516 miljonile ütles Nestor selgituseks, et valitsusliidu kavas oli väga palju ideid, mis nõudsid täiendavaid kulutusi, ning need tuleb raha puudusel lihtsalt edasi lükata.

Keskkonnainvesteeringute Keskuse 50 miljoni taga on Reformierakonna mõte panna ühendatud anumate põhimõttel töötav suletud süsteem säästurežiimile. Ligi selgitusel oli küsimus selles, millised kulud jäävad Keskkonnainvesteeringute Keskusele, millised keskkonnaministeeriumile.

Valitsuse reserv on järgmisel aastal 200 miljoni võrra kõhnem. "See on see raha, mille valitsus annab eelarvega igal aastal riigikogule kaasa ja mida riigikogu ajakirjanduse rõõmuks ühiselt jagab ehk niinimetatud katuseraha. Krokodillid tegid ettepaneku, et järgmisel aastal mingit katuseraha ei ole!"

Nestor tunnistas, eks neilgi oli keeruline leida neid kohti, kuhu käärid sisse lüüa, ning kokkuhoitud summade kõrval oli üks eesmärkidest ka raha jagamine süsteemsemaks teha.

"Lisaks sellele, et mingi summa raha jääb järele, loodame, et kõik saab ka sisuliselt paremaks," ütles Nestor.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:40
    Otsi:

    Ava täpsem otsing