Miks arstid rohelisi kitleid kannavad?

09. august 2008, 13:14

Vanasti olid need ju valged. Sellega
rõhutati puhtust, mis arsti elukutsega kindlasti kaasas peab käima. Nüüd on aga
üha enam üle mindud sinist ja rohelist värvi kitlitele. Kas sellel on ka
ratsionaalne seletus?

Asi sai alguse juba 20. sajandi alul, kui üks mõjukas kirurg võttis kasutusele rohelise värvi, sest see mõjub kirurgi silmadele paremini kui valge värvus. Asi on selles, et kirurg näeb opereerimise ajal palju punast värvi verd. Roheline on aga punase vastand ning aitab selle mõju tasakaalustada.

Esiteks aitab roheline värvus muuta silma punase suhtes tundlikumaks. Kui kirurg näeb kogu aeg ainult punast värvi, muutub silm selle suhtes tundetumaks ning seega võib olla raskem seda värvi üksikasju eristada, selgitas California ülikooli psühholoog John Werner.

Teine põhjus on see, et kui vaadata pingsalt ja pikka aega punast pilti ja keerata siis pilk valgele taustale, hakkavad silme ees hõljuma rohelist värvi laigud. Seda efekti võid ka ise järgi proovida. Sarnane nähtus ilmneb ka siis, kui teie silma satub ootamatult fotoaparaadi välklambi valgus.

Nähtuse põhjustab asjaolu, et valge valgus koosneb vikerkaarevärvidest. Kui aga silm on punase suhtes tundetum, mõjubki valge hoopis kergelt rohekana. Kui aga heita pilk valge asemel rohelisele taustale, sellist efekti ei teki ning silm taastab kiirelt normaalse taju.

Ehkki arstid kannavad tänapäeval erinevat värvi riietust, mille seas on endiselt ka valge, on vähemalt kirurgi jaoks roheline selgelt parim valik.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. September 2008, 10:18
Otsi:

Ava täpsem otsing