Romet Kreek • 11. august 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Bank of Georgia jäi sõja jalgu

Kuigi Bank of Georgia kinnitab, et kõik on peaaegu normaalne, ei tundu asjad agressiooni alla sattunud riigis sedasi.

Londoni börsil oleva Bank of Georgia hoiutähe hind tõusis eile veidi, ilmselt saabusid ostma põhjaõngitsejad.

Kuigi pank kinnitab, et nende tegevus on peaaegu tavapärane, seisavad panga ees mitmed probleemid. Pangal endal on väga vähe valikuid, seda teevad nende eest Gruusia poliitikud ja Venemaa väed.

Kõik Gruusia pangad, sealhulgas Bank of Georgia on peatanud laenude andmise ja internetipankade töö 18. augustini. Bank of Georgia on sulgenud turvakaalutlusel kuus kontorit 142st. Ühe kontori hoone Lääne-Gruusias (Senaki linnas) on saanud veidi kannatada pommirünnakus. Gruusia keskpank on kinnitanud kommertspankadele, et panku varustatakse lisarahadega, kui pankadest toimub suur raha väljavool, mida ei olevat juhtunud.

Bank of Georgia väärtus ei ole kindlasti null, isegi kui panga tegevus Gruusias lõpetataks Vene okupatsiooni ja natsionaliseerimise(?) tagajärjel. Pank tegutseb ka Ukrainas ja Valgevenes. Pank saaks ennast võimaliku Vene okupatsiooni vastu veidi kaitsta, andes panga Ukraina üksusele üle välisarvelduste tegemise ja korrespondentkontode haldamise. Kahjuks ei saanud ma pangast kinnitust, kas seda on kaalutud ja tehtud.

Teine risk, mis panga ees seisab, ei ole kohene. Pank on kaasanud välislaene, kuid nende lunastamisi ei tule enam sel aastal. Välismaised kreeditorid võiksid keelduda uute laenude andmisest või anda väga karmidel tingimustel laenu. Bloomberg näitab, et Bank of Georgial lõppeb 44 mln dollarit laenu 2009. aastal, 25 mln dollarit 2010. aastal ja 200 mln dollarit 2012. aastal. Lisaks on pangal võimalus teatada, et tegu on vääramatu jõu olukorraga, misjärel on raha kättesaamine küsitav.

Pikemas perspektiivis olulisem on Bank of Georgiale see, kuidas läheb edasi Gruusia majandusel. On äärmiselt kahetsusväärne, et edukate majandusreformide ja kiire kasvuga majandus suudeti sisuliselt hävitada loetud nädalapäevadega. Kas Gruusia üldse jääb iseseisvaks ühes majandusega või annekteerib selle Venemaa? Kui palju säilib Gruusia infrastruktuurist? Kui edutu on maailma avalikkus ja lääneriigid Venemaa mõjutamisel Gruusias? Kahjuks esitasin siin rohkem küsimusi, kui suutsin isegi võimalikke variante välja käia.

Mina ei julge osta Bank of Georgia aktsiat, kuna praegu on tegu sõna otseses mõttes loteriipiletiga (päris kalliga, kusjuures). Võtmeks aktsia käekäigul ei ole panga enda tegevusel, vaid suurel poliitikal. On küll Rothschildide ütlus, et osta, kui kahurid kõmisevad (või veri on tänavatel), ja müü, kui (rahu)fanfaarid kõlavad, kuid kas tegu on sõjalises mõttes võrdväärsete vastastega? Pigem riskiks panustada sellele, et Venemaa aktsiaturu ja Vene rubla osas on investorid reageerinud üle ning see pakub vähema riskiga teenimisvõimalust. Samas Venemaa investeerimishoius pakuks paremat riski-tulu suhet. Kuid Venemaa ei ole päris turvaline riik, kuhu investeerida. Meenutame hiljutist Mecheli juhtumit, kus investorid paaniliselt müüsid.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt