Astronaudid valmis ohtlikuks missiooniks

13. august 2008, 12:33

Seitse NASA astronauti ootavad põnevusega
sellel sügisel toimuvat ohtlikku, kuid pöördelise tähtsusega süstikulendu
Hubble’i kosmoseteleskoobi juurde.

Süstiku komanör Scott Altman ja tema meeskond valmistuvad oktoobri alguses süstiku Atlantisega siirduma tõenäoliselt NASA viimasele teeninduslennule kuulsal kosmoseobservatooriumil. Sel esmaspäeval sooritas teleskoop 100 000 ringi ümber Maa, kirjutas Space.com.

"Tahaksime Hubble’it värskendada, et see töötaks nii kaua kui võimalik,” ütles Altman. „Lisame mõningaid uusi seadmeid ning parandame osasid teleskoobi olemasolevaid instrumente.”

Altmaniga koos lähevad missioonile süstikupiloot Gregory C. Johnson, missioonispetsialist Megan McArthur ja astronaudid Andrew Feustel, Michael Good, John Grunsfeld ja Michael Massimino. Kui arvata välja Hubble’i lennu veteranid Altman, Grunsfeld ja Massimino, on tegemist astronautide esimese kosmoselennuga.

Nende reis ei ole sugugi ohutu. Erinevalt teistest peale 2003. aasta Columbia tragöödiat toimunud NASA süstikumissioonidest ei suundu Atlantis Rahvusvahelisse kosmosejaama, kus astronaudid saaksid peavarju juhul, kui nende süstiku kuumakilp peaks kahju saama. Hubble’i teleskoop tiirleb Maa ümber kõrgemal orbiidil ja teise kallakuga kui kosmosejaam, seega ei jõua Atlantise astronaudid süstiku vigastuse korral jaama.

Selle asemel seab NASA valmis teise kosmosesüstiku, Atlantise sõsarlaeva Endeavour ning neljast astronaudist koosneva meeskonna päästemissiooniks, mida agentuuri lootuste kohaselt vaja ei lähe. Altman ja tema meeskond kannavad koos Hubble’i uute seadmetega kaasas 25 päeva jagu lisatoitu ja muud varustust juhuks, kui peaks tekkima vajadus abi oodata.

Plaani kohaselt kohtub Endeavour Atlantisega 25 päeva jooksul, haarab teisest laevast robotkäega kinni ning astronaudid kõnnivad läbi kosmose vigastatud laevast tervesse laeva. Tagasilend Endeavouril oleks küll pisut ülerahvastatud, kui 11 astronauti oleks mahutatud maksimaalselt kaheksale mõeldud laeva.

NASA katkestas Atlantise missioonid Hubble’ile pärast kosmoselaeva Columbia ja tema seitsmeliikmelise meeskonna traagilist kaotamist 2003. aastal. Sellele järgnes robotite missioon Hubble’ile ning 2006. aastal ka mehitatud lend, mille teadlased ja avalikkus hukka mõistsid.

Hoolimata reisi ohtlikkusest arvavad Atlantise astronaudid, et asi on seda väärt. Uus missioon on NASA viies ja viimane lend Hubble’ile pärast selle kosmosesse saatmist 1990. aasta aprillis ning loodetakse, et see pikendab teleskoobi eluiga vähemalt 2013. aastani.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. August 2008, 16:31
Otsi:

Ava täpsem otsing