Valmistati kõigest ühe aatomi paksune õhupall

13. august 2008, 14:53

Ameerika teadlased teatasid, et on
valmistanud vaid ühe aatomi läbimõõduga süsinikuaatomeist membraani, mis suudab
kinni pidada isegi kõige väiksemaid õhuosakesi, kaasaarvatud heelium.

Avastusel on palju võimalikke rakendusi, näiteks filtrites ja sensorites, kirjutas Science Daily.

„Membraanid on väga paljude keemiliste, füüsikaliste ja bioloogiliste süsteemide osad. Nad on kasutusel alates rakkudest kuni mehaanilise rõhu sensoriteni,“ ütles Paul L. McEuen membraani valmistanud töörühmast.

Membraan valmistati grafeenist – ühe aatomi paksusega materjalist, mis koosneb vaid süsinikuaatomeist ning millest koosnevad ka näiteks süsinikust nanotorukesed. Grafeen juhib elektrit ning on keemiliselt stabiilne. Teadlased tahtsid välja uurida, kuivõrd edukalt saaks sellist materjali kasutada gaasimolekulide kinnihoidmiseks.

Eksperimendid näitasid, et grafeen suutis kinni hoida ka kõige väiksemaid molekule, mis loob head võimalused grafeeni rakendusvõimaluste laiendamiseks. „Me näeme grafeenist mikrokambritele palju olulisi rakendusi,“ ütles McEuen. „Need ulatuvad ülitundlikest sensoritest kuni filtriteni, mis lubavad luua väga puhtaid ainekoguseid.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. August 2008, 11:21
Otsi:

Ava täpsem otsing