Hange toob kehvad projektid

Aare Uusalu 14. august 2008, 00:00

Projekteerijate töö algab alati mitu sammu enne ehitajate oma. Mõlemad valitakse riigi objektidele aga riigihanke seaduse, teisisõnu vähempakkumise alusel.

Riigihangete seadus ei arvesta projekteerija kvaliteeti. Nii inseneride ja konsultantide rahvusvaheline ühing FIDIC kui ka Eesti Projektbüroode Liit rõhutavad pidevalt projekteerija kvaliteedipõhise valiku vajadust. Projekteerijal peavad olema oskused, kogemused, inimesed ja kvaliteedisüsteem. Lisaks ei tohi ta sõltuda seadmete või materjalide müüjast ega ehitusfirmast. Eestis ehitusfirmad ent lausa osalevad projekteerimiskonkurssidel.

Seadus käsitleb esemeid: ostetakse asju, teenuseid ja ehitustööd. Projekteerijad ei ole ent üksnes teenuse osutajad, me tegeleme tootmisega ja meie toode on ehitusprojekt. Meie, projekteerijad kui maailma suurima intellektuaalse tootmisharu esindajad, tahame, et ehitusprojekt oleks samuti ese. Projekteerimine ei ole vähem tähtis kui ehitustöö, sest ehitustöö maksumus sõltub kõige rohkem projektist. Hea projekti järgi on hõlbus ehitustöö maksumust, kvaliteeti ja nõuetele vastavust hinnata.

Kehtiv seadus soosib projekteerija valikut hinna järgi. Riigihanke võidab projekteerija, kes küsib liiga madalat hinda, tehes sisuliselt ebaõnnestunud pakkumise. Hindade mitmekordne vahe on saanud juba reegliks. Oleme projektbüroode liidus arutanud, et kõige madalama ja kõige kõrgema hinnaga pakkumised tuleks kõrvale panna. See distsiplineeriks kõiki pakkujaid oma ressursse hindama ja töö sisu üle järele mõtlema.

Tellijal on mõistlik oma kavad koos projekteerijaga läbi töötada, saada rahuldav projekt ning alles seejärel asuda ehitajat valima. Projekteerimine ei ole koht, kus odavaimat pakkumist eelistada. Pealegi moodustab projekteerimine investeeringust tühise osa. Ebaadekvaatne honorar toob kaasa kehvema tulemuse. Projekteerimisfirmadel tuleb investeerida ja pingutada, et tõsta tippspetsialistide asjatundlikkust, koolitada konsultante, arendada infotehnoloogiat ning jõuda rahvusvahelisele turule. Seal omandatud kogemused tuuakse tagasi koduturule.

Eesti Projektbüroode Liidu eestvedamisel oleme loonud rahvuslikud standardid, mis sätestavad nõuded ehitusprojektile. Ehitusprotsessis peab kehtima võimude lahususe printsiip: projekteerija on seadusandlik, ehitaja täidesaatev ja omanikujärelevalve kohtuvõim.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing