Raivo Sormunen • 13. august 2008
Jaga lugu:

Venemaa aktsiaturul raske kvartal

Venemaa aktsiaturg on käimasolevas kvartalis liikunud juba 22% allamäge. See teeb temast antud perioodi maailma nõrgima börsi, teatab finantsuudiste agentuur Bloomberg.

Idanaabri börsi stabiilsust on kõigutanud nii nafta kiire hinnalangus, relvakonflikt Gruusias kui ka Metšeli juhtum (terase- ja söetootja aktsia kaotas peaminister Putini manipuleerimissüüdistuse tulemusena juuli lõpus oma hinnast kolmandiku). Kogu see kupatus on muutunud Vene aktsiaturu viimase paari aasta odavamaiks. Keskmine väärtpaberite P/E (hinna/tulu) suhe on langenud juba alla kümne.

Firebird Management, Credit Suisse ja Banco Satander soovitavad Venemaale investeerimisest aga vältida.

"Venemaa muutub paariaks. Ta on paaria. On keeruline teha muud, kui vähendada oma osalust Vene aktsiates," ütles uudisteagentuurile Bloomberg Firebird partner Ian Hauge.

Nafta hind on alates juulis saavutatud tipptasemest tulnud alla 23%. Nii on käitunud ka naftasektori aktsiad. Nii Rosneft kui ka Lukoil on pärast juunit alla andnud 17%. Kolmandas kvartalis on langenud kõik RTS indeksisse kuuluvad 48 ettevõtte aktsiaid, v.a hõbedatootja Polymetal.

Naftaajastu, mis väga hästi langeb kokku ka Putini presidendiajastuga (2000-2008), tõusid Venemaal aktsiahinnad keskmiselt neliteist korda.

Nagu muu maailmgi, galopeerib ka Venemaal inflatsioon. Juunis ulatus hinnatõus juba 15,1 protsendini. Majanduskasv peaks Venemaal jääma sel aastal veel 6-7% vahele, kuid aastataguse 8,1% võrreldes on ka siin näha tagasiminekut.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas