Hülged aitavad kliimateadlasi

14. august 2008, 10:36

Prantsuse, Austraalia, USA ja Briti
teadlased kinnitavad uues uurimuses, et spetsiaalsete okeanograafiliste
sensoritega varustatud lonthüljeste abil saab siiani kehvasti uuritud Antarktika
ümbrusest koguda traditsiooniliste meetoditega võrreldes 30 korda rohkem
kliimauuringuteks vajalikke andmeid.

“Hülged võimaldavad meil esmakordselt uurida suuri jääaluseid ookeaniosasid ka talvel,” ütles uurimuse üks autoritest Steve Rintoul. „Tavapäraste meetoditega jää all vaatlusi teha ei saa, eriti Antarktika mandrilaval, kus toimuvad kõige olulisemad muutused veemassis. Siiani on meie okeanograafilised uuringud ja kliimamudelid nende andmete puudumise tõttu kannatanud.”

Uurimuse üks autoritest, Tasmaania ülikooli professor Mark Hindell kinnitab, et hüljeste kogutud andmed täiendavad laevade, satelliitide ja poide kogutud okeanograafilisi andmeid. „Merejää alt andmeid koguvad hülged aitavad meil koostada globaalse ookeanide jälgimise süsteemi, millega avastada ookeanides toimuvaid muutusi,” ütles ta.

Polaarpiirkonnad mängivad Maa kliimasüsteemides olulist rolli ning muutuvad kiiremini kui ükski teine piirkond Maal. Siiani tehtud vaatlused lõunapoolkeral näitavad, et Antarktist ümbritsev ookean on soojenenud kiiremini kui maailmameri keskmiselt ning Antarktika lähedal moodustunud ja madalamatele laiuskraadidele liikunud vesi on mõnedes piirkondades jahenenud ja mujal soojenenud. Muutused polaaraladel on olulised, kuna nendega on seotud erinevad suured süsteemid nagu hoovused, merejää protsessid ja süsinikutsükkel, mis kõik võivad suunata kliimamuutusi, kirjutas Science Daily.

Hülged läbivad päevas harilikult 35-65 kilomeetrit. Nad sukelduvad korduvalt rohkem kui 500 meetri sügavusele, maksimaalne sügavus on koguni 2000 meetrit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. August 2008, 16:31
Otsi:

Ava täpsem otsing