Vägivald Gori linna ümbruses

Erik Prozes 15. august 2008, 00:00

Gruusia soomustransportöörid blokeerisid Gori linnapiiri lähistel kõigile tee linna. Taustal olid suitsusambad, mis tõusid Gorist ja mäe tagant endisest Nõukogude Liidu sõjaväebaasist, mille Vene väed süütasid. Aega-ajalt kostus linnast ja selle lähistelt tulistamist ja plahvatusi.

Linna pääsu ootasid Gruusia politseinikud ja sõjaväelased. Eile õhtul lasid venelased automaatidega Gruusia politseinikud Gorisse korda tagama.

Teel Thbilisist Gorisse oli mitmel pool tee ääres kuulipildujatega varustatud Gruusia politsei soomusautosid. Tee ääres puhkasid jalgu sõjapõgenikud. Mõnel nendest oli selja taga juba teine ööpäev rännakuid ära vene terrori eest. Näiteks puhkasid jalgu ja kuulasid politsei käest uudiseid Banatust põgenenud vanainimesed.

Üks neist, Gurek, ütles, et nad pidasid kaua vastu, kuid osseetide röövimised muutusid aina jultunumateks. Kui hakati tapma inimesi ja maju süütama, lahkuti külast. Ta oli väsinud, aga tulivihane Venemaa suhtes. "Venelased ei ole inimesed," ütles kilekottidega vanur südametäiega.

Gori vahetus läheduses seisid positsioonidel ka Gruusia tankid ja lahinguvalmis sõjaväelased, kelle meelt aitasid ajakirjanikud nende üksluise passimise kõrval lahutada. Korraga aga kostsid lasud ja vihisesid kuulid, nii ajakirjanikud kui politseinikud hakkasid jooksma. Kusagilt ilmusid osseetidest sõdurid ja kamandasid nelja auto juhid autodest püstolite ähvardusel eemale.

Tagasiteel korjasime auto peale ühe juudi. Selgus, et David Moshiashvili on Gori elanik, kellelt osseedid auto püstoli ähvardusel ära võtsid. Ta töötas Goris rahvusvahelises humanitaarorganisatsioonis Joint. Enne Thbilisisse jõudmist helistati, et ta auto on maha jäetud ja ootab äratoomist.

Tagasiteel seisis 10 km kaugusel Thbilisist mitmekümnest Gruusia sõjaväeveokist ja enam kui kümnest bussist koosnev saba sadade sõduritega.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:40
    Otsi:

    Ava täpsem otsing