Ministeeriumid koondavad töötajaid kümnendiku võrra

Katre Pilvinski 18. august 2008, 00:00

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik Gea Otsa ütles, et sellel aastal on ministeeriumi haldusalas kas juba koondatud või parasjagu koondamisel kokku 108 ametikohta. "Konkreetselt ministeeriumist oleme tänavu koondanud 12 ametikohta," rääkis Otsa. Ta lisas, et ministeeriumis on ametikohti 224.

"Otsest rahasummat, mis hoitakse kokku, on raske nimetada, sest iga töökohaga seoses lisanduvad üld- ja tegevuskulud," märkis ta. Kokku tuleb Juhan Partsi ministeeriumil aastal 2009 võrreldes 2008. aastaga tegevuskuludelt kokku hoida 57 miljonit krooni.

Haridus- ja teadusministeeriumil kommunikatsioonibüroo juhataja Tarmu Kurm ütles, et neil on vaja koondada vähemalt 15 ametkohta 202st, millega personalikulu sääst oleks vähemalt 5,3 miljonit krooni.

Ta lisas, et otsused töötajate koondamise kohta sünnivad augusti lõpuks.

Põllumajandusministeeriumi pressiesindaja Karina Loi ütles, et ministeerium hindab praegu eelkõige täitmata ametikohtade mittetäitmise ja ka nende kaotamise võimalusi. "Kui rääkida inimeste koondamisest, siis tuleb arvestada, et sellega kaasnevad kohe koondamishüvitised, mis kokkuhoiu mõttes eesmärki ei täida," sõnas ta.

Põllumajandusministeeriumi koosseisus on praegu 250 ametikohta ning selle aasta jooksul on koondatud rahanduse ja halduse asekantsleri ametikoht.

Laine Jänese käe all töötava kultuuriministeeriumi avalike suhete nõunik Katrin Arvisto ütles, et praegu on 68 töötajaga ministeeriumi struktuurist koondatud kolm ametikohta, hoides nii kokku ligi 600 000 krooni.

Arvisto lisas, et ministeerium on peatanud osa täitmata ametikohtade konkursse, mis tähendab, et praegu tehakse tööd vähendatud koosseisuga. "Paljude valdkondade lõikes on ametis vaid üks inimene, mõistagi ei ole võimalik seal rohkem koomale tõmmata," sõnas Arvisto.

Ivari Padari juhitava rahandusministeeriumi kommunikatsiooniosakonna töötaja Kristi Jõesaar ütles, et ministeeriumis tuleb koondada üle 60 ametikoha ja tegevuskulusid vähendatakse järgmisel aastal võrreldes selle aastaga 71 miljonit krooni.

"Alates aprillist ei ole koosseisu suurendatud ega juurde võetud ühtegi uut ametnikku. Ka tühjaks jäänud ametikohti pole täidetud," selgitas Jõesaar. Ta lisas, et kokku on rahandusministeeriumis 406 ametikohta, nendest lapsega kodus inimesi on 42.

Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Eli Lilles edastas, et esialgne kokkuhoiukava näeb ette kuni 16 ametikoha võimalikku koondamist, kuid ennekõike vaadatakse üle täitmata ametikohad.

"Tegemist on esialgse kavaga ja täpsemalt selgub see pärast eelarvearutelusid sügisel. 2008. aastal saavad muudatused toimuda vaid täitmata ametikohtade arvel," lisas ta.

Lilles märkis, et lisaks on plaanis vähendada ministeeriumi kulutusi transpordile, lähetustele ning koolitustele. Samuti hoiavad kõik ministeeriumi allasutused tegevuskuludelt kokku.

Sotsiaalministeeriumi struktuuris on 244 ametikohta, neist täidetud 231.

Jüri Pihli juhitava siseministeeriumi pressinõunik Kristina Kareva vahendas, et ministeerium ei asu inimesi koondama, sest see tooks kaasa turvalisuse olulise halvenemise.

"Siseministeerium ei pea võimalikuks kinni pidada rahandusministeeriumi pakutud 2009. aasta sisejulgeoleku valdkonna piirsummast, sest see tooks kaasa kuni 1000 töötaja koondamise vajaduse, muu hulgas piirivalvurite, politseinike ja päästjate hulgas ning seetõttu ka turvalisuse olulise halvenemise," rääkis pressinõunik. Tema sõnul on ministeeriumi enda tegevuskulusid 2009. aastaks vähendatud 12,6 miljonit krooni, vähendades nii palgafondi kui ka majanduskulusid.

Ministeeriumis on kokku 204 ametikohta.

Välisministeeriumi pressisekretäri Lauri Matsulevitši sõnul koondab ministeerium tõlkebüroo ning kaalub veel ümber korraldada mõnede tugiteenuste osutamise.

Keskkonnaministeeriumist teatati, et praegu on veel liiga vara nendele küsimustele vastata. Justiitsministeerium lubas infot anda kuu lõpus.

Jaak Aaviksoo juhitav kaitseministeerium ei pea 267 kohast ühtegi koondama, kuid kärbib sidekulusid ja vähendab autode arvu.

2009. aasta tegevuskulud on kavas veel kord üle vaadata ja leida lisavõimalusi tegevuskulude paremaks kasutamiseks.

"Rahvusvahelise koostöö korraldamise osas pööratakse teravdatud tähelepanu ametnike lähetuskuludele. Samuti oleme tähelepanu pööranud igapäevakulude osas, kus oluline kokkuhoid on sidekulude raames, ning samuti on kavas vähendada ministeeriumi käsutuses olevate autode hulka. Üheks efektiivsema kokkuhoiupoliitika näiteks on ministeeriumi selle aasta majandamiskulude vähenemine 2007. aastaga võrreldes 2,3 miljoni võrra," vahendas pressibüroo.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:40
    Otsi:

    Ava täpsem otsing