Püstitati uus päikesepaneeli kasuteguri maailmarekord

18. august 2008, 09:59

USA energeetikaministeeriumi rahvusliku
taastuvenergia labor on valmistanud päikesepaneeli, mille kasutegur ulatub 40,8
protsendini.

See tähendab seda, et 40,8 protsenti paneelile langevast päikeseenergiast muudetakse elektrienergiaks. Tegemist on parima tulemusega, mis siiani saavutatud, kirjutas Physorg.

Kõrge efektiivsuse mõõtsid teadlased, kasutades tehislikku valgust, mille kiirgusintensiivsus võrdub 326 Päikese keskmise intensiivsusega. Uus päikesepaneel jõuab kasutusse eelkõige seal, kus kõrge efektiivsus on väga oluline. Näiteks kosmoses või peeglite ja läätsede abil kontsentreeritud päikesevalguse elektriks muutmisel.

Uus rekordiomanik erineb oluliselt eelmisest, mis oli valmistatud germaaniumist. Seekord valiti materjalideks gallium-indiumfosfiid ja gallium-indiumarseniid. Päikesekiirgus jagatakse mitmeks komponendiks ning suunatakse paneeli eri osadele, mis vastavat kiirgust paremini elektrivooluks suudavad muuta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. August 2008, 21:29
Otsi:

Ava täpsem otsing