18. august 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Õnnemängu mängi ilma hasardita

Edukas investeering väärtpaberitesse, kinnisvarasse, kunsti, millesse iganes on alati seotud õnnega. Aga kas investor mängib ka lausa õnnemänge - lotot, spordiennustust, käib hipodroomil või kasiinos? Ikka.

Näiteks lotot tasub väikestviisi mängida juba seepärast, et hoida õnnele igaks juhuks uks lahti. Panused on küll väikesed, suurvõidu tõenäosus samuti väike, ent kui õnn tahab, leiab ta su mööda kitsast ja käänulist rada üles. Mõneteist krooniga võib vabalt miljonäriks saada. Peamine on õnnele võimalus anda.

Eesti Loto maksab võitudeks täpselt poole piletimüügist laekunud rahast. Võidušansid pole seega eriti head, mistõttu palju pileteid osta pole mõtet. Matemaatiliselt hinnates: kui maksite pileti eest näiteks 30 krooni, on see pilet võitude mõttes väärt vaid 15. Ehk tagasi saab poole.

Kuivõrd selle poole sisse peavad ära mahtuma ka suurvõidud, siis tuleb ka väikevõitu tihtipeale kannatlikult oodata. Aga te toetate sporti, kultuuri, teadust, mida kõike veel, ja hoiate ukse praokil.

Üks mu sõber ostis järjekindlalt lotopileteid Soomest, põhjendusega, et las rikkam sugulasrahvas kogub mulle võiduraha. Tema suurematest võitudest mul andmed puuduvad - järelikult aitas ikkagi koguda naaberrahvale tema. Põhiline: a priori kehvade võidušanssidega lotot osta vaid üks pilet.

Kasiinomängudes on võiduvõimalused palju paremad, ent see-eest on panused ka kõrgemad ja see peidab endas ohte. Lugesin kusagilt, et terve Las Vegas töötab kokkuvõttes 97,4protsendise võidufondiga ehk sajast mängu pandud dollarist saab 97,4 dollarit tagasi. Ent kui paljud on seal sellegipoolest varandusi maha mänginud.

Muidugi poleks kunst mängumasinaid harvematele võitudele seadistada, mis tooks kasiinomajale lisaraha, aga kui inimesed ikka järjekindlalt kaotavad, kaob ka huvi. Vähemalt kaalutlevatel mänguritel.

Minu hinnangul tuleks mänguautomaate vältida, kuna neid saab n-ö seadistada. Parem, kui mäng käib käsitsi su oma silme all, on justkui kindlam tunne.

Tegelikult tuleks vältida ka ruletti - lihtsat, üksnes mängija sisetundele üles ehitatud mängu - ja Kariibi pokkerit, kuna need mängud on kehvade võidušanssidega.

Mängida tasuks ainult blackjack'i - eelneva korraliku kodutööga. Sellest edaspidi.

Autor: Mati Feldmann

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt