Kui nähtu muutub kuuldavaks…

19. august 2008, 10:13

Neuroteadlased on leidnud uut tüüpi
sünesteesia ehk aistingute segunemise vormi – liikuvaid mummukesi kujutava
filmijupi vaatamisel hakkavad üksikud inimesed kuulma vihisevat heli, kirjutas
Eesti Geenikeskus Nature’ vahendusel.

Sünesteesia on neuroloogiline fenomen, kus ühe meele stimuleerimine tekitab aistingu teise meele valdustes. Levinumateks sünesteesia esinemisvormideks on tähtede-numbrite või helide transformeerumine värvusaistinguks, harvematel esineb sünesteetilisi kogemusi maitsmismeelega.

Liikumise muundumise heliaistinguks avastas neuroteadlane Melissa Saenz California tehnoloogiainstituudist juhuslikult, tutvustades huvilistele üliõpilastele oma tajude uurimisega tegelevat laborit. Ühe helitu videoklipi ees teatas üks noormees, et ta kuuleb selgelt pildiga kaasnevat vihinat. Sadade instituudi töötajate testimisel leiti veel vähemalt kolm sünesteetikut, kes kõik kuulsid sarnast häält.

Sellise sünesteesialiigi esinemine on üsna loogiline, arvas Saenz, kuivõrd liikuvad asjad tekitavad harilikult ka heli. Ühtlasi on see ka põhjuseks, miks see alles nüüd avastati – pildi ja heli koosesinemine maskeerib tõelise sünesteetilise kogemuse.

Kui soovid testida, kas suudad kuulda helisid, siis kliki siia: ww.klab.caltech.edu/~saenz/movingdots.html

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. September 2008, 17:15
Otsi:

Ava täpsem otsing