Mistral hoiab Eestimaa taeva puhta ja ohutuna

Mariliis Pinn 19. august 2008, 08:00

Õhutõrjekompleks Mistral muudab Eesti
ründamise Vene kopteritele ja ründelennukitele veresaunaks, kui Moskval peaks
kunagi tekkima idee siin «rahu valvata».

Venelased tunnistavad Gruusia sõjas nelja lennuki kaotust, rahvusvaheline ajakirjandus räägib pigem kuuest allatulistatud lennukist, kirjutas Postimees. Juuli lõpus Eestisse jõudnud õhutõrjesüsteemi Mistral kasutuselevõtmine võimaldab Eestil muuta oma õhutõrje piisavalt tugevaks, et kopterite ja ründelennukite siinsesse taevasse saatmise üle tuleks vaenulike mõtetega riigil mitu korda järele mõelda.

Mistral on lühimaa õhutõrjesüsteem, mille rakettidega saab alla tulistada kuni 4000 meetri kõrgusel lendavaid lennukeid ning kuni 5000 meetri raadiuses lendavaid koptereid ja mehitamata lennuvahendeid. Rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse nooremteaduri Kaarel Kaasi sõnul tekitavad peamisi purustusi maaväele ründekopterid ja ründelennukid, nagu ka hiljutises Gruusia sõjas tihedat kasutamist leidnud Su-25, mis lendavad piisavalt madalal, et jääda Mistrali laskeulatusse.

«Kõrgemalt saaks ka pommitada, aga selleks on vaja täppisrelvasid, mida venelastel on väga vähe,» lausus Kaas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. August 2008, 15:30
Otsi:

Ava täpsem otsing