Tammemäe: kinnisvaras on vahelduva pilvisusega

19. august 2008, 16:39

Arco Vara juhi Aare Tammemäe sõnul ei
paista kinnisvaraturul päike enam ammu ning sektoris valitsevat ilma võiks
iseloomustada tüüpilise Eesti ilmaennustusega – vahelduva pilvisusega.

Statistikaamet tänase teadaande järgi kinnisvaratehingute osas on selle aasta teises kvartalis tehingute arv võrreldes möödunud aasta sama ajaga kukkunud kolmandiku. Samuti on 43% vähenenud tehingute koguväärtus.

Kinnisvarasektor käib käsikäes üldise majandussektoriga, viimase osas analüütikud päikest paistmas veel ei näe. Kas see tähendab pilkast pimedust endiselt siis ka kinnisvaraturu jaoks? “Päike ei paista enam ammu! On tüüpiline Eesti ilm vahelduva pilvisusega, vahepeal sajab ka vihma. Selline ilm valitseb täna ka kinnisvaraturul. Kuid kindlasti tuleb ka päike välja, kuid täpset aega ei oska keegi ennustada,“ märkis seepeale Tammemäe ning lisas, et ta usub, et kui vara tundub ühel hetkel investorite jaoks põhjendamatult madal, siis tekib inimestel ka huvi tehingutesse astuda. „Kui me veel eelmise aasta lõpus või selle alguses oleme näinud, et tehingutesse pigem ei astutud, et tehinguid oli vähem, aga hinnad ei kukkunud, siis see oli tingitud sellest, et müüjad ei saanud aru, et tegelikkuses peaksid nad korrigeerima oma ootusi hinnale. Nüüd on see aeg sisuliselt kätte jõudmas ja siis aktiviseerub ka kinnisvaraturg. Kes otsib odavamat, saab odava ja kes otsib kallimaid, saab valikuid rohkem, kuid inimesed on rohkem valmis tehingusse astuma,“ märkis Tammemäe.

Statistikaameti avaldatud numbrid Tammemäele üllatusena aga ei tulnud. „Teadsime, et jätkub tehingute arvu vähenemine, kui me vaatame ka kas või kuude kaupa ja kui on olnud vähem tehinguid, siis jõuavad ju ka hinnad järgi,“ lausus Tammemäe tänase statistikaameti teadaande kohta.

„Ega tehingute arvu langus iseenesest pole traagiline. Nad on juba piisavalt palju langenud ja kui see veel langeb, siis tekib ühel hetkel huvi ka investoritel ja niisama inimestel lõpuks ka kinnisvara soetama hakata. Kui räägime kruntidest, siis neid täna turul ei eksisteeri. Suuremate projektide puhul on loomulikult selliseid investoreid, kes tahavad osta ja täna on huviliste ring märksa suurem kui enne suve. Ma pean silmas siis suuremate investorite poole pealt, kes otsivad nende arvates allahinnatud kinnisvara ja varasid. Mis puudutab eraisikuid, siis mõneti võiks öelda, et juuli oli tehingute arvu poolest parem kui juuni, mis on väike märk sellest, et võib oodata tehingute arvu osas elavnemist. Kuid reaalselt me arvame seda, et mõningates asukohtades võivad hinnad veel langeda ja korrigeeruda ja see on normaalne nähtus. Sest eks asukoha ja kinnisvaraseisukorra hinnavahe peab ka eksisteerima. Kui me räägime eraisikutest, siis tehinguid iseenesest tehakse juba, kas või seepärast, et selleks on vajadus. Ma absoluutselt ei ütleks inimestele, et oodake, ärge ostke veel. Et nüüd on põhi käes või põhi veel tuleb, sest kui on ikka vajadus osta kinnisvara, siis seda tasub ka teha, sest see soetatakse eelkõige vastavalt vajadustele.

Ometi inimesed kahtlevad ka sooda hinna puhul ja otsustavad pigem ostuga oodata, sest äkki hinnad langevad veel. Mida sellest arvate? „Kinnisvaraturg on ühtepidi seotud ka muu majanduse arenguga. Kui kindlustunne seoses oma töökoha või tuleviku osas on madal, siis investeeritakse ka vähem ning tarbitakse vähem, mis tingib sellise olukorra ka kinnisvaraturul, kus tehingute arv väheneb. Ma ütleksin, et see on puhtalt inimeses endas kinni ja mina vaataksin iga indiviidi eraldi, kui on vajadus ja tuleviku osas on kindlustunne selge, siis mina ei ootaks seda, et hinnad võivad veel kukkuda,“ vastas Tammemäe ning lisas, et keegi ei tea ju ennustada kinnisvaratehingute mahtu kolmanda või neljanda kvartali lõpus. „Ei välista, et kukkumine tuleb veel.“

Miljoni dollari küsimusele, millal siis hinnad uuesti tõusma hakkavad, vastas Tammemäe järgmiselt: “Lähiajal tõusu veel ei ootaks ja sellist buumitõusu mina ei ootaks lähimate aastate jooksul, pigem rahulikku ülespoole liikumist. Kas seda on mõtet oodata sellest aastas, selles ma kahtlen, kuid tulevikus kindlasti,“ vastas Tammemäe.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. August 2008, 17:10
Otsi:

Ava täpsem otsing