Eesti Pank: rehepaplust harrastada ei saa

21. august 2008, 16:49

Eesti Panga analüütiku Natalja Viilmanni
sõnul sai Eestis viimastel aastatel väga kergekäeliselt laenu, kuid rehepaplust
harrastada siiski ei saa.

"Eestis sai 2005-2007 aastatel kergekäeliselt laenu, iga pidu saab korda otsa, kuid selle pärast ei pea pidu ära jääma. Eesti majanduse alustala on tugev. Kuid nii ikkagi pole, et võtan aga laenu ja tagasi ei maksa. Rehepaplust harrastada pole võimalik,“ märkis Viilmann.

„Ilmse oli see, et kõrge kasvu perioodile tehti liiga optimistlikke kasvuprojektsioone, millest nüüd ongi „pohmell“, kuid see ei tohi kesta pikka aega,“ märkis Viilmann.

Konjunktuuriinstituudi direktori Marje Josingu sõnul on analüütikutel viimaste aastate jooksul põlenud nö häirekell, majanduskasvu langus ei tulnud kellelegi üllatusena, üllatavalt mõjus vaid languse kiirus. „Meie teadmised ja oskused Eesti majandusest pole ilmselt kõige paremad. Eks peame nüüd õppima sellest. Kiire majanduskasv oli nagu avanss, sellest tuleb nüüd teha järeldused ja valmistuda uueks stsenaariumiks,“ lausus Josing.

„Majandusbuumi puhul võib näidata näpuga kinnisvarasektori peale. Oleme situatsioonis, kus nüüd osad inimesed elavad kui pardid Emajõe aasal. Valitsus ei saanud siis miskit teha. Võib-olla oleks pidanud kodulaenu saajatele mõeldud soodustuse ära võtta,“ märkis Josing ning lisas, et optimistliku nurga alt vaadatuna on nüüd aga paljudel inimestel elukohaprobleemid nüüd jällegi lahenenud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. August 2008, 17:10
Otsi:

Ava täpsem otsing