Heidi Vihma • 21. august 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Vapper Mäger ja Kolmas Eesti

Ega muidu poleks selle pubi ehk public house ehk eestikeelsena rahvamaja nimeks Vapper Mäger, Partnerid ja Kolmas Eesti.

Vapper Mäger on rohkem kui kõrts, siin on ka saun, mida saab tunni kaupa üürida. Lisaks on siin suurepärane wifi, mis tänapäeval on saanud olulisemaks suhtlusvahendiks kui näiteks vestlus ühise (kõrtsi)laua ümber. Interneti pärast ma Mägra avastasingi ja olen talle juba mitmendat suve truuks jäänud.

Vapper Mäger on juba vana ja sissetöötatud koht, seda on näha nii end koduselt tundvatest külastajatest kui ka aja enda viimistletud sisekujundusest. Mägra seinu ehivad vanad fotod, seal on ka katkine aidauks, endisaegsed tänavasildid, rahvuslikus stiilis mägraportree ja palju muud põnevat.

Kolmanda Eesti nimelisest kõrtsist ei lähe ju gurmeed otsime, ega ju? Aga ausat Eesti toitu saab siin küll ja valik on suur. Kuigi enamik roogasid on tehtud poolfabrikaatidest, käib liha või kala juurde ehe kartul ja värske salat ning lopsakas kaste. Viimati sõime kalafileed tartarikastme ja värskete keedukartulitega (mis olid küll pisut leigeks läinud) ja rullitud sealiharulli täidetud kartulite ja seenekastmega - no mida veel tahta! Sealiharull oli väheke kuivavõitu (aga seda juhtub sageli ka esimesele Eestile mõeldud restoranides), see-eest kartulipüreega täidetud kartulipoolikud andsid tunnistust koka leidlikkusest ja olid väga vahvad.

Koogid on siin suured, supid rammusad ja vein magusapoolne, nii nagu ühes Eesti pubis ikka.

Mägra menüü üllatab mitmekesisusega. Tavalisemale kõhutäitele lisaks on siin odavad päevapakkumised (külasupp 20, singi-juustutasku 32 krooni), taimetoidud, hommikusöögid, on mõeldud kaalujälgijatele ja õllesõpradele.

Ja need nimed! Vapper Mäger ehk Kolmas Eesti uperpallitab toidunimedega täie lustiga.

Suitsukana ja Hiina kapsa salat on Eurokana, kartulisalat on Traditsioon, metsseapraad on Metslane, sea- ja broileripraad Vanad Sõbrad, peekoni-singisupp on Linnukese Lend, jätisekokteil Kolmas Jääaeg. Õllesuupistete hulgas on Tädi Maali Tervitus, Kibe Tõde, Euroopa Liit (juustukangid), Meie Euroopa (kartulikoored küüslaugukastmega). Teise Eesti nime kannavad praetud pelmeenid, Kolmanda Eesti nimega on keedetud pelmeenid.

Kui muidu tõsimeelses pubis mõjuvad taolised nimeveidrused tihtipeale piinlikult, liigpüüdliku naljategemisena, siis Vapper Mäger tembutab hoogsalt ja stiilselt.

Nagu korralikus rahvamajas kunagi, käib Mägras igasuguseid inimesi. Peaaegu alati on kohal kamp kohalikke noori, kellel on väga lõbus ja vahva olla. On ka üksikuid turiste, kes kõhtu täidavad, on mõned mõtisklevad õllesõbrad ja kohvi-kooke nautivad daamid. Ja siis need minusugused internetikasutajad, kellest mõni on nii kokkuhoidlik, et istub maja ees autos ja surfab sealt - ikkagi odavam, ei pea midagi tellima.

Ainult üks asi pole Mägras mulle päris meele järgi, see on igikestev tümps.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt