Mehhiklased lasevad röövimishirmus naha alla kiipe siirdada

22. august 2008, 14:04

Inimröövid on Mehhikos väga tõsine ning
viimasel ajal isegi teravnev probleem. Asi on läinud niikaugele, et inimesed
otsivad abi naha alla siirdatavatest kiipidest, mis satelliitside abil
teavitavad politseid röövitu asukohast.

Inimröövide hulk on aastail 2004–2007 suurenenud 40 protsenti. Selle näitaja poolest on Mehhiko koos Iraagi ja Colombiaga maailmas esirinnas. Hiljuti lõi meedias laineid uudis 14-aastasest Fernando Martist, tuntud ärimehe pojast, kes rööviti ja leiti hiljem mõrvatuna, kirjutas Reuters.

Hirmul ei ole mitte ainult rikkad, sest kurjategijad on asunud röövima ka keskklassi kuuluvaid inimesi. Kasu oskab olukorrast lõigata Mehhiko turvaettevõte nimega Xega, mis toodabki inimese asukoha jälgimist võimaldavaid kiipe.

Varem tegeles Xega GPS-süsteemi juurutamisega autodele, et varguse korral oleks võimalik nende asukoht kindlaks teha. 2001. aastal aga rööviti päise päeva ajal ettevõtte omanik, kes kogedes täielikku võimetust oma olukorda parandada otsustas edaspidi hakata välja töötama süsteemi, mis aitaks ka varastatud inimeste asukoha määramisel.

Riisitera suurune seade paigutatakse käelihase ja naha vahele, nii et väljast pole võimalik kiibi asukohta kindlaks teha. Kiip maksab umbes 40 000 krooni, millele lisandub üle 20 000 kroonine aastane hooldustasu.

Enamik inimrööve jäävad ilmselt ametlikust statistikast välja, sest ohver pole politsei poole pöördunud. Ametlikult rööviti eelmisel aastal 751 inimest, kuid tõenäoliselt on see number isegi kuni kümme korda suurem. Paljudel juhtudel sunnitakse ohvrit lihtsalt sularahaautomaadist raha välja võtma.

„Varem rööviti vaid tuntud ja edukaid inimesi ning nende sugulasi. Nüüd aga satuvad ohvriteks peamiselt keskklassi kuuluvad inimesed,“ ütles Xega müügidirektor Sergio Galvan. Xega plaanib laiendada tegevust väljapoole Mehhiko piire, sest vajadus sellise teenuse järgi on ka Brasiilias, Colombias ja Venezuelas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. September 2008, 18:23
Otsi:

Ava täpsem otsing