Kas majanduskasv või mandumine?

Romet Kreek 26. august 2008, 00:00

Eile tegi rahandusministeerium teatavaks majandusprognoosid.

Käimasoleval aastal ootab ministeerium 1protsendist majanduslangust. Tulevaks aastaks oodatakse taas kasvu - sedapuhku 2,6protsendist. Tuleval aastal peaks inflatsioonitempo jahtuma 6 protsendile.

Tulevaks aastaks majanduskasvu lubada on julge tegu. Miks ei võiks inflatsioon rohkemgi langeda, arvestades, mis majanduses toimub? Kui töötute arv kasvab praeguselt madalalt tasemelt, kinnisvaraturu aktiivsus ei taastu, eksport ei kasva (euroala majandus on viletsamaks muutunud). Viimasel ajal nauditud palgatõusust võib vaid und näha. Kohe kuidagi ei usu, et kodumajapidamised tuleval aastal laiema kaarega raha tarbimisse loobivad. Väga võimalik, et hinnatõusu jagu vähendatakse koguselist tarbimist. Reguleeritud hinnad tõusevad, kütuse hind võib tõusta, aga maksutõusu kohta andis rahandusministeerium taas vihje prognoosis.

Kui majanduses olukord drastiliselt halveneb, võib sel aastal ka miinus suurem tulla ning ka järgmisel aastal võib majandus edasi vinduda. Loodetavasti läheb kõik siiski hästi.

Tundub, et meil on kodumajapidamised, kellel on raha ja kes ei julge börsile investeerida, ning need julged, kes soovivad investeerida, kuid raha napib. Sellest ka madal aktiivsus börsil. Kes raha ei kogu, sel ei tekigi kapitali, mille eest investeeringuid teha.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:41

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing