ÄP fototoimetus • 25. august 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Majandusministeerium: II kvartalis käis ekspordi maht rekordtasemel

Absoluutmahus oli eksport teises kvartalis 34,5 miljardit krooni, mis on siiani kõige kõrgem kvartaalne näitaja, teatas ministeerium.

Ekspordi kasvu toetas kiire areng kvartali esimesel kuul, kui aastane kasvutempo ulatus 18 protsendini, mais ja juunis jäi eksport 1 protsendi võrra väiksemaks kui aasta tagasi.

Kaubavahetuse bilansi puudujääk oli teises kvartalis ligikaudu eelmise kvartali tasemel, ulatudes 10 miljardi kroonini, aastataguse perioodi näitajast oli defitsiit aga enam kui veerandi võrra väiksem. Kolmandiku ulatuses kahanes aastaga negatiivne saldo transpordivahenditega kauplemisel ning oluliselt väiksem oli puudujääk ka metallide ja metalltoodete osas. Samal ajal suurenes märgatavalt ülejääk kaubavahetuses puidu ja puittoodetega, kasvades 0,75 miljardi krooni võrra.

Juunis oli kaubavahetuses tagasiminek, mida võib osalt põhjendada puhkuste algusega. Teisalt kurdavad ettevõtted jätkuvalt ebapiisava nõudluse üle välisturgudel. Eksport kahanes maikuuga võrreldes 8 protsenti ja import 1 protsendi. Kaubavahetuse puudujääk oli juunis 3,6 miljardit krooni, mis oli veerandi võrra suurem kui mais, kuid mullu samast ajast 15 protsenti madalam.

Aastases võrdluses kasvas kolmandiku võrra metallide ja metalltoodete väljavedu, umbes viiendiku ulatuses oli kasvu loomsete ja keemiatoodetes. Samas kiirenes puidu ja puittoodete ekspordi langustrend 18protsendilise languseni.

Autor: ÄP

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt