Mariliis Pinn • 25. august 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Videoplaneti looja läheb Ukrainasse kino rajama

Vendelini sõnul müüsid nad koos Toomas Kruusiga oma 15protsendise osaluse Forum Cinemas Home Entertainment ASis, millele kuuluvad Videoplaneti ja Filmipoe poed. "Finnkino tahab olla 100% omanik ettevõttes ja see oli mõlema poole soov," lisas Vendelin, kes siiski jääb Eestis ettevõtte juhatuse liikmeks. Tehingu maksumus on poolte kokkuleppel konfidentsiaalne. Nimelt sai neli aastat tagasi kokku lepitud, et mõlema osapoole huvi korral on neil müügivõimalus.

Nüüd asub Vendelin Ukrainas kinoketti rajama. "Olen videolaenutusega tegelenud alates 1994. aastast, kui me Toomas Kruusiga Videoplaneti keti lõime. Tahtsin edasi liikuda," põhjendas Vendelin äri lõplikku müüki. "Balti turg jäi väikseks. Samas Finnkino oli huvitatud laienemisest ja nad võtsid vastu otsuse suurelt Ukraina turule minna. Mitte lihtsalt kontorit looma ja lippu välja panema, et saaks börsi teate välja saata. Siis see ei oleks huvitav," lisas Vendelin.

Vendelin on vähemusosanik ka Finnkino Ukraina ettevõttes. "Nii on see ka mulle huvitav. Soov on saada suurimaks Ukraina kinooperaatoriks," lisas ta.

Vendelini sõnul sunnib siinse majanduse jahtimine aktiivselt uusi turge otsima. "Laienetakse Rumeeniasse ja vaadatakse Bulgaariat, Poolat. Näen Ukrainas ülivõimast potentsiaali. Nad korraldavad Poolaga kahasse jalgpalli EMi, sinna tulevad suured investeeringud," lisas ta. Ukrainasse minekul lisab kindlust Vendelini sõnul ka Ukraina Euroopa-meelsus ja soov mitte sõltuda Venemaast.

"Seal ühtlast kinoketti ei ole, on 3-4 kohalikku minipleksi ja väikesed nõukogudeaegsed kinod," kirjeldas ta olukorda Ukrainas. "Paar suuremat Venemaa kinoketti on hakanud sinna oma kinosid rajama," lisas ta.

Finnkino plaanide kohaselt rajatakse viie aasta jooksul 10-15 kobarkino. "Kokku on plaanis rajada kuni 20 kobarkino," avas Vendelin soomlaste plaane. Tallinna kobarkinosse investeeriti 200 miljonit krooni ja ka Ukrainasse plaanitavate kinode investeeringud on samas suurusjärgus.

"Balti riikides saaks igasse riiki maksimaalselt 2-3 kino juurde ehitada. Ukrainas on 50 miljonit inimest, arengupotentsiaal on ees," ütles ta.

Kui Ukrainas hästi läheb, vaadatakse ka Valgevene ja Kasahstani poole. "Pakkumisi ja kutseid on igalt poolt, et tulge ja tehke," lisas Vendelin.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt