26. august 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Hoolivus tasub ennast ära

Selveri üks põhiväärtus on hoolivus. Oleme aastaid pingutanud selle nimel, et põhiväärtused ei oleks üksnes sõnad paberil, vaid et ettevõtte eri sihtgrupid - töötajad, kliendid ja koostööpartnerid - neid tõepoolest tajuksid. Puuetega inimeste värbamine on üks võimalus hoolida ja aidata.

Oleme Selveri meeskonda võtnud puuetega inimesi juba seitse aastat. Koostöö on olnud positiivne. Puudega inimese värbamine pole meile odavam. See on kasulik hoopis seetõttu, et puuetega inimesed on lojaalsed töötajad. Nad on uhked oma töökoha üle ja saavad tunda end võrdväärsete ühiskonnaliikmete, mitte ülalpeetavatena. Nad peavad töökohast kinni ja pingutavad maksimaalselt. Ka Selver peab oma puuetega töötajatest lugu. Praegu töötab Selveri ketis umbes 60 füüsilise või vaimse puudega inimest.

Koostöö sai alguse, kui Astangul paiknev Tallinna Puuetega Inimeste Koda võttis meiega ühendust ning uuris, kas Selveris oleks töökohti nende kasvandikele. Tuleb tunnistada, et algul vajas uus mõte harjumist, aga üsna pea töötasid Selverites esimesed puuetega inimesed. Täna teeme koostööd ka Haabersti Klubimajaga, Noorte Õppekeskusega Juks, Pelguranna Tugikoduga. Oleme otsinud puudega inimesi oma meeskonda ka tööturuameti kaudu.

Puudega inimesi värvates peab tööandja arvestama, et nendega on vaja natuke rohkem tegeleda. Alguses tuleb kindlasti rohkem õpetada - nad vajavad tagasisidet ja kiitust. Kui tervis ei võimalda töötada kaheksa tundi päevas, peab kombineerima vahetustega tööajad. Töö teevad lihtsamaks puuetega inimeste tugiisikud, kes nõustavad juhte ja annavad teada, millele tähelepanu pöörata. Koostöö aitab tööandjal kohaneda ning töötajal sisse elada.

Selveri kogemus näitab, et meeskonnaliikmed suhtuvad puuetega inimestesse sõbralikult ja soosivalt. Näiteks toimuvad kaupluses igal aastal parima kolleegi valimised. Hiljuti võitis selle tiitli puudega töötaja. Puudega inimesed loovad asutuses parema sisekliima, sest aeg-ajalt vajavad nad abi ja toetust, mida teised kolleegid saavad jagada - kõigile meeldib olla vajalik.

Proovime töö käigus õpetada puuetega inimestele uusi ameteid - nad on väga huvitatud uute tööoskuste õppimisest. Ühes Selveris töötab juba pikemat aega kurttumm inimene - ta on saaliteenindaja, tema töö on hoolitseda juustude väljapaneku eest. Väljaõpetamine oli keerukas, sest koolitusel vajas ta viipekeele tõlki, aga nüüd on ta juba nii hea spetsialist, et õpetab ise välja teist noormeest.

Ühes kaupluses töötab meil juba pikka aega transporditööline, kelle üks käsi on tõsiselt kannatada saanud - tal puudub käelaba. Kaupluse juhataja vahetus ning uus juhataja polnud tema eripärast teadlik. Seetõttu andis juhataja esmapilgul tavalisi, aga selle töötaja jaoks kindlasti keerukaid ülesandeid, millega too suurepäraselt hakkama sai. Kui juhataja hiljem töötaja puudest teada sai, oli ta siiralt üllatunud, et nende ülesannete täitmine probleemi ei valmistanud. Tervele inimesele näis see võimatu. Inimesed, kes on õppinud elama oma puudega, õpivad toimima tervetele täiesti arusaamatul ja imetlust väärival moel.

Puudega inimesed on lojaalsed, ustavad ning võimekad töötajad - neile tuleb vaid anda võimalus ning leida sobilik ja jõukohane töö. Soovitame ka teistel tööandjatel, kel kannatust ning tahtmist, kaasata oma meeskonda puudega inimesi.

Autor: Kristiina Palm

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt