Analüütik: kuulujutud Venemaa turu surmast on liialdatud

28. august 2008, 13:12

Vaatamata Venemaa aktsiaturul valitsevale
negatiivsele üldtaustale, avaldasid sündmused Lõuna-Osseetias sellele väga vähe
mõju. Vähemalt praegu, kirjutab aripaev.ee Moskva sõsarportaali www.dpmoney.ru
analüütik Aleksander Dudnikov.

Kui suur ka poleks soov leida midagi sensatsioonilist ning üllatada lugejat rabava looga aktsiate dramaatilisest kukkumisest, viimast pole märgata.

Kuigi paljud väljaanded, isegi sellised nagu Newsweek kirjutavad, et viimase nädalaga oli Venemaalt viidud välja 10 miljardit USA dollarit, viidates sealjuures ettevõtte UK Kapital haldajale. Jääb saladuseks, kuidas said nimekad ajakirjanikud usaldada teisejärgulise investeerimisettevõtte arvamust.

Kui need jutud 10 miljardi kohta vastaks tõele, ma ei istuks praegu kontoris ja ei kirjutaks seda artiklit, vaid vallutaks tormijooksuga oma panka, et võtta sealt oma raha välja.

Tõsi küll, tuleb tunnistada, et Venemaa aktsiaturg näitab juba teist kuud langust. Ka sündmused Kaukaasias ei süsti optimismi juurde. Kuid, nagu ma juba ütlesin, investorid, eriti välisinvestorid, mõtlevad pragmaatiliselt ja ei kiirusta emotsioonide ajel aktsiaid müüma. Peamine müük toimus veel enne sõjalise konflikti algust.

Nagu seisab EPFR Global (Global Funds Flows and Allocations Data) aruandes, viimase seitsme nädalaga võeti Venemaa aktsiaturule orienteeritud fondidest välja natuke alla 750 miljoni dollari, sealjuures, möödunud nädalaga, mis lõppes 20. augustil, viidi välja 23,2 miljonit dollarit. Tuletan meelde, sõjaline konflikt sai alguse 8. augustil ning kestis sõjategevus viis päeva.

Seega võib järeldada, et mainitud sündmused ei mõjutanud oluliselt välisinvestorite suhtumist Vene aktsiaturgu. Vähemalt praegu ei ole antud tendentsi märgata.

Sellest räägib ka turu dünaamika. Juuni lõpust kuni käesoleva hetkeni langes RTS-indeks kolmandiku võrra, samas kui pärast sõja algust kaotas indeks kõigest 7,7% oma maksumusest. Nii et Kaukaasia sündmuste negatiivne mõju Vene aktsiatele on meediakanalite poolt suuresti üles puhutud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. August 2008, 14:10
Otsi:

Ava täpsem otsing