Demograafia teeb Suurbritanniast ELi juhtriigi

28. august 2008, 13:18

Eurostati prognoosid demograafilistest
trendidest Euroopa Liidus näitavad, et 50 aasta perspektiivis pole sugugi enam
Saksamaa ELi suurima elanikkonnaga riik.

Kui praegu moodustavad elanike arvult ELi esikuuiku Saksamaa (82,2 miljonit), Prantsusmaa (61,9 miljonit), Suurbritannia (61,3 miljonit), Itaalia (59,5 miljonit), Hispaania (45,3 miljonit) ja Poola (38,1 miljonit), siis aastaks 2060 läheb liidriks Suurbritannia.

Eurostati prognoosi järgi on Suurbritannia elanikkond aastaks 2060 kasvanud 76,7 miljonile, millele järgneb Prantsusmaa 71,8 miljoni inimesega. Tänane liider Saksamaa on langenud kolmandale kohale 70,8 miljoni elanikuga. Siis tulevad Itaalia (59,4 miljonit), Hispaania (51,9 miljonit) ja Poola (31,1 miljonit).

Eriti dramaatiliselt väheneb elanikkond Saksamaal ja Poolas, prognoosi järgi vastavalt 13,9 ja 18,3%.

Sellised arengud ei saa jätta mõjutamata jõuvahekordi Euroopa Liidus, kirjutab Financial Timesi ajakirjanik Tony Barber lehe blogis. Näiteks on Lissaboni lepingus – mis muidugi ei pruugi üldse jõustuda – Saksamaale kui suurima elanikkonnaga riigile antud Euroopa Parlamendis rohkem kohti kui ühelegi teisele riigile. Kui aga demograafilised trendid paika peavad, siis pole taoline asjade seis ühel hetkel enam õigustatud.

Suurbritannia võib aga end 50 aasta pärast leida kentsakast olukorrast, kus riik, mis pole kunagi olnud päris kindel, kas ta ikka tahab ELi kuuluda, on korraga selle liidu suurim ja mõjukaim.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. August 2008, 13:18
Otsi:

Ava täpsem otsing