Signe Sillasoo • 28. august 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Aastasadade vanused mõtted uues kuues

Kahel augustikuu viimasel ja septembrikuu esimesel päeval tuleb maailma esmaettekandele Tõnis Mäe koolioratoorium "Tarkus". Tegemist on piibli, Dalai Laama ja Blaise Pascali tekstidele kirjutatud lauludega, mille esitajateks Tõnis Mägi, Chalice, Liidia Mägi, ansambel U ja ETV tütarlastekoor.

Kontserdisarja Viva Oratoria avakontserdi, mille eesmärgiks on 1. septembri kui tarkusepäeva tähistamine, idee autoriks on Tallinna Jaani kiriku õpetaja Jaan Tammsalu. Koostöös Tallinna Filharmooniaga võttis ta plaani tuua kirikusse lisaks tõsisemale kesk- ja vanemaealistele suunatud muusikale ka midagi noortepärast. "Ja kui juba teha noortele, siis miks mitte 1. septembril. Ja kui juba 1. septembril, siis miks mitte tellida teos mõnelt austatud muusikult, kellest üks on kindlasti Tõnis Mägi," selgitas ta.

Nii Jaan Tammsalu kui ka Jarek Kasari ehk Chalice'i sõnul ei ole tegemist klassikalises mõttes oratooriumiga. Kuulata saab erinevatele filosoofilistele tekstidele kirjutatud lauludest koosnevat tervikteost, mida saadavad elektroonilised pillid. Palju on ka improvisatsiooni.

Üritusele on oodatud kõik, kel vanust rohkem kui üks ja vähem kui 130 eluaastat, lausus Tammsalu naljatledes. Ettekandele tulevad laulud on oma lihtsuselt, arusaadavuselt, tõekspidamistelt ja uskumustelt sobilikud kuulata kõigile muusikahuvilistele. "Leian, et Dalai Laama tekstid on kindlasti need, mida igal noorel inimesel oleks kasulik teada," toonitas ta.

Plaani teosega mõne aja pärast uuesti üles astuda praegu pole. "Ma loodan, et me need head asjad hiljem lindistame. Loodan, et sellest tuleb ehk ka mingi plaat, aga seda otsustab juba Tõnis Mägi," mainis Jarek Kasar.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt