Kutsekooliga ähvardamine on ikka veel täies elujõus

29. august 2008, 12:25

Maakonnaleht Lääne Elu kirjutab, et laste
ähvardamine kutsekooliga on ikka veel täies elujõus. Nii omavalitsustes,
koolides kui ka kodudes valitseb senini arusaam, et kutsekool on noorte jaoks
umbtee.

Gümnaasium on iga omavalitsuse uhkuseasi, kutsekooli pole aga omaks võetud, nentis Haapsalu Kutsehariduskeskuse direktor Triin Laasi Läänemaa haridusstrateegia ümarlaual. Kuni ümarlaual kõneldi üldhariduskoolidest. oli kuulajate seas ka mitmeid omavalitsusjuhte. Laasi ettekande ajaks oli enamik neist aga lahkunud.

Laasi sõnul on Läänemaal koole, kuhu kutsehariduskeskuse inimesi noori teavitama ei lubatagi. Tuleb ette ka seda, et kutsekooliga tutvuma tulnud laps ütleb: Vägev kool, tahaks õppima tulla, aga ema ei luba."

"Kas saame endale lubada, et kaks kolmandikku põhikooli lõpetajaid jõuab tööjõuturule 3-7aastase hilinemisega, omamata seejuures tööoskusi?" küsis Laasi ja lisas, et Soomes läheb põhikooli lõpetanuist 70% ametikooli ja 30% gümnaasiumi.

Läänemaa haridusjuhi Anneli Vaarpuu andmeil läks mullu 63% põhikooli lõpetanuist edasi gümnaasiumi ja 32% kutsekooli.

Triin Laasi kibedaid sõnu ümarlaual osalejad omaks ei võtnud, kirjutab Lääne Elu. Sõnades toetasid mitmedki kutsekooli, kuid Läänemaal on üks keskkool ja seitse gümnaasiumi. Kõik nad võitlevad ellujäämise nimel, sest viie aasta pärast on Läänemaal vaid 1-2 gümnaasiumi jagu lapsi, märgib maakonnaleht.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. September 2008, 09:33
Otsi:

Ava täpsem otsing