Jüri Uluots jõudis koju

Mariliis Pinn 31. august 2008, 18:43

Täna maeti riiklike auavaldustega
Läänemaale Kirblasse ümber peaminister presidendi ülesannetes Jüri Uluotsa ning
tema abikaasa ja poja säilmed.

Eesti Vabariigi juubeliaasta eksiili, vastupanu ja iseseisvuse taastamise kuul jõudis kodumulda meie iseseisvuse järjepidevuse hoidja eksiilis, peaminister presidendi ülesannetes Jüri Uluots, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Matusetalituse viisid läbi EELK peapiiskop Andres Põder ja praost assessor Tiit Salumäe. Mälestuskõnedega esinesid ka Vabariigi President Toomas Hendrik Ilves, peaminister Andrus Ansip ja korporatsioon Rotalia esindaja Martin Polikarpus.

Lisaks osalesid mälestustalitusel Jüri, Anette ja Erik Uluotsa omaksed, Jüri Uluotsa kunagiste ametikohtade praegused täitjad, Riigikogu esimees Ene Ergma ning kohalik rahvas.

Tseremooniale järgneval mälestusvastuvõtul meenutasid Jüri Uluotsa eksiilvalitsuse esindaja Enno Penno ja perekond Uluotsade esindaja pr Piret Uluots.

Jüri Uluots oli Eesti Vabariigi peaminister alates 1939. aastast ning täitis presidendi ülesandeid 1940. aastast kuni surmani 1945. aastani, mil Eesti Vabariigi peaministriks presidendi ülesannetes eksiilis sai August Rei.

1944. aastal nimetas Uluots Eesti Vabariigi peaministriks Otto Tiefi ning andis talle ülesande moodustada Eesti Vabariigi valitsus, mis pani aluse Eesti riigi iseseisvuse edasikandmisele eksiilis. Valitsuse olemasolu põhiseadusliku institutsioonina paguluses võimaldas taastada 1991. aastal Eesti riigi iseseisvuse õiguslikule järjepidevusele toetudes.

Jüri Uluotsa ning tema pereliikmete põrmud kaevati välja Stockholmi metsakalmistul tänavu kevadel ning need jõudsid Eestisse 13. mail.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. August 2008, 18:43
Otsi:

Ava täpsem otsing