Sirje Rank • 31. august 2008 • 2 min
Jaga lugu:

EL vaeb vastust Venemaale

Ent energia- ja naabruspoliitika kaudu on liidu käes siiski arvestatavad hoovad.

Eile vahetult tippkohtumise eel ajalehes Observer avaldatud teravas artiklis kutsus Suurbritannia peaminister Gordon Brown ELi suhteid Venemaaga "põhjalikult ümber vaatama" ning suurendama toetust Gruusiale ja teistele riikidele, keda võib samuti ähvardada Venemaa agressioon.

Päev varem vestles Brown telefonitsi Venemaa presidendi Dmitri Medvedeviga, kes pakkus konstruktiivset dialoogi. Browni sõnul ei saa normaalsed suhted jätkuda enne, kui Venemaa tunnustab Gruusia territoriaalset terviklikkust ning väed välja viib. "Minu sõnum Venemaale on lihtne: kui tahate olla otsustajate lauas sellistes organisatsioonides nagu G8, OECD ja WTO, siis… ei saa oma suva järgi valida, milliseid reegleid täidetakse," kirjutas Brown.

Eraldi manitses Brown Euroopa Liitu kiirendama ühtse energiapoliitika elluviimist ja valmis ehitama Nabucco torujuhet, et vähem sõltuda riigist, mis kasutab energiavarusid poliitilise survevahendina. "Ükski riik ei või Euroopat oma energialõa otsas hoida," ütles Brown.

Reedel kirjutas Briti leht Daily Telegraph, et Venemaa võib ELi sanktsioonidele vastata kütusetarnete vähendamisega Družba torujuhtme kaudu. Venemaa eitas sellist kava ning peaminister Vladimir Putin kinnitas intervjuus Saksa telekanalile ARD, et Moskva oli ja on läänele usaldusväärne partner.

Putin tõrjus ka Prantsusmaa välisministri Bernard Kouchneri ja ELi laienemisvoliniku Olli Rehni väljendatud kartusi, et Gruusia järel võivad Venemaa surve alla sattuda Ukraina ja Moldova. "Me oleme ammu tunnustanud tänase Ukraina piire," ütles Putin.

Kiiev loodab, et Gruusia kriis mõjutab Euroopa Liitu Ukrainale liikmestaatust andma juba tuleval nädalal toimuval ELi-Ukraina tippkohtumisel.

Täna on esmase teemana päevakorras Gruusia abistamine - majanduse taastamine, vabakaubanduskõnelused, viisasüsteemi lihtsustamine.

Suuremaid erimeelsusi tõotab arutelu ELi-Venemaa suhetest. Eesistujariik Prantsusmaa on välistanud majanduslikud sanktsioonid. Küll aga võivad valitsusjuhid edasi lükata ELi ja Venemaa partnerlusleppe kõneluste järgmise vooru või külmutada kõnelused viisasüsteemi lihtsustamiseks.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt