31. august 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Kontoripindade üürihinnad jõuavad pealinnas 2004. aasta tasemele

Pärast kiiret tõusu Tallinna äripindade turul oleme silmitsi kiire langusega. Ärihoonete täitumus on 25-60% ja üürihinnad on jõudnud 2004. aasta tasemele.

Lähema poolteise aastaga on valmib Tallinnas ca 100 000 m2 uut büroopinda. Nõudlus uute büroode järele on aga selgelt vähenenud.

Kui veel aasta tagasi oli kesklinnas büroohoonete arendustegevus väga tagasihoidlik, siis nüüd on mitmed arendajad oma pakkumistega välja tulnud ning A+ kvaliteedi üürnikele on ka kesklinna tekkinud valikut.

Kuna kõik uued hooned pakuvad sarnast kvaliteeti, siis otsustab üürnik üldjuhul üürihinna järgi. Kui veel aasta-kaks tagasi võis konkureerivate pindade puudumise tõttu sõlmida üürilepinguid hinnaga kuni 300 krooni/m2, siis praegu peavad üürileandjad oma hoonetesse kliente meelitama juba madalamate üürihindadega. Praegu pingutavad ka olemasolevate hoonete üürileandjad senisest enam nii üürihinna kui ka muude lisaväärtustega, et ettevõtteid majas kinni hoida. Büroopindade üürihinnad on nii Tallinna kesklinnas kui ka äärelinnas jõudnud 2004. aastaga samale tasemele.

Pangad on viimasel ajal loobunud paljude projektide finantseerimisest, see võib tähendada soodsat olukorda vanematele büroohoonetele. Uute hoonete hinnad võivad langeda samale tasemele, mis on praegu paremates vanemates ärihoonetes, ning sellises olukorras eelistavad ettevõtted kindlasti uut ning tehniliselt heal tasemel bürood. Samas kui pankade pessimistlik finantseerimine peatab aktiivse bürooarenduse, võivad vanade hoonete omanikud pärast mõningaid kulutusi leida endale uusi ning häid üürnikke.

Autor: Vivika Simmo

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt